Posted by: laletour | December 16, 2007

БАЛИЙСКАТА кухняБАЛИЙСКАТА кухня като част от Индонезийската кухня

В продължение на столетия архипелагът е бил център на международната търговия на подправки.
На Молукските острови растат карамфилът, индийското орехче и черният пипер, които са привличали още от древни времена търговци от Индия, Китай и арабския свят, а по-късно – и колонисти от Холандия, Португалия и Англия.

Основното хранене на о. Бали се поднася на обяд.
Ястията се сервират върху бананови листа на масата, около която се събира семейството. По средата се слага оформен като висок конус сварен суперполиран ориз. Менюто обичайно включва супа, салата и основно ястие. То винаги се съпровожда от един или повече “самбал” – пасти от подправки, с които се овкусяват ястията.
Храната се загребва задължително с дясната ръка.

За национални блюда се смятат „наси горенг“ (пържен ориз) и „мие горенг“ (пържена юфка).
Сместа „гадо гадо“ се състои от леко сварени зеленчуци, картофи и яйца. Ястията от месо се наричат „сате“ и се приготвят от пилешко, свинско и говеждо.
Най-известните пилешки специалитети са „айам горенг“ (печено пиле от остров Ява) и „айам бакар“ (пилешко барбекю, мариновано в сладък соев сос).
Индонезийците са почитатели на „сото“ (супи), като в различните области се приготвят местни специалитети. „Сото Джакарта“ например е изключително ароматна супа, приготвена от билки, кокосово мляко и месо.
Фъстъченият сос се използва в много ястия.

В балийската и индонезийската кухня употребява много кокосово мляко. Напитките, сосовете, супите и дори оризът се приготвят основно с него. Храната се подправя най-често с кориандър, черен пипер и чесън. Допълнителен аромат придават куркумата, касията (местно дърво, подобно на канелата), дафиновият лист, звездният анасон, джинджифилът, галандалът (растение с корени, подобни по вид и вкус на джинджифила), кардамонът, лимоновата трева, фъстъците, сушените аншоа и едри скариди.
Учудващо, карамфилът и индийското орехче, основният обект на международната търговия, имат малка роля в балийската и индонезийската кухня. Те се използват предимно в местната медицина.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: