Posted by: laletour | December 19, 2007

Очарованието на АМСТЕРДАМ


АМСТЕРДАМ е най-големият град в Кралство Холандия.
Административната столица е Хага, но Амстердам е столица според конституцията и самите холандци. Намира се в провинцията Северна Холандия, край залива Ейсълмер.

Население: В града живеят над 730 хил души, а в голям Амстердам населението е около 1 450 хил души.

Стопанство: Борсов и финансов център. Корабостроителна, самолетостроителна, бижутерска промишленост. Амстердам е световен център за търговия с злато и сребро. Градът е известен и като световната столица на диамантите. Преди два века ювелирът Людвиг ван Веркем измислил шлифовката на скъпоценните камъни и пренесъл диамантената търговия в Антверпен.Сега тук минават 60 на сто от диамантите в света.

Транспорт: Пристанище, свързано чрез канали със Северно море и река Рейн; жп възел, аерогара.

Амстердам е град, изграден “на вода”, има 90 острова,165 канала и 1281 моста, 25 000 лодки и 120 водни колела. Парковете са 28. В тях има 220 000 дървета и 600 000 луковични цветя. В града се движат 600 000 колела, 232 трамвая. Има 21 улични пазара и плаващ пазар на цветята, 10 334 магазина, 1250 ресторанта, 1215 барове и кафенета, 55 театъра и концертни зали и 51 музея.

Амстердам е град, който всеки който е бил там си мисли че познава но всеки път открива нещо ново.
Гледки на оскъдно облечени момичета в кварталите на червените фенери, кафенета за дрога (кофи шоповете) и хора пушещи канабис са толкова типични за града, колкото и красотата на каналите и накацилите около тях ресторантчета, ордите велосипедисти и вело-магистралите, къщата на Ане Франк и прекрасните музеи. Музеят с восъчните фигури на Мадам Тюсо, диамантения център. Всичко това е Амстердам.

В Амстердам улиците са рядкост. Характерът му изграждат каналите, покрай които се издигат най-красивите и богати градски сгради. Съвършено различен стил на живот. Покрай брега се виждат множество закотвени лодки, привързани с тежки въжета. Дори кметството е изгубило представа за техния брой, тъй като много от тях не са регистрирани. Лодката в Амстердам е не само средство за транспорт, но и жилище, място за купони, с екстравагантен собствен плаж, подвижен бар и грил. Направо в реката се изстудяват мрежи, пълни с бутилки бира.

Основно превозно средство обаче са велосипедите.Педалите въртят всички, навсякъде и по всяко време. Общината има специален ангажимент към колоездачите и е изградила безброй стоянки, а алеите за тях са със специална и добре поддържана маркировка. За пешеходци е забранено да се движат по тях.

Една от туристическите атракции е сградата на Централната гара, изградена върху изкуствено създаден остров. Под покрива й има два циферблата. Първият показва обичайното време, а стрелките вляво – посоката на вятъра. Срещу гарата се вижда Кулата на плача. В древността тя е била част от градското укрепление и от там жените изпращали мъжете си на далечно плаване и ронели сълзи.

Не може да се говори за Амстердам и да не се спомене Кварталът на червените фенери. С настъпването на вечерта потокът от светлини, заливащ града, разкрива прелестите на пороците му.
Зад големи витрини, осветени в червено и виолетово, позират полуголите тела на скромни, игриви или кокетни, развратни или изкусителни славянки, китайки, негърки, почти деца, и рубенсови жени, които примамват преминаващите покрай тях клиенти. Няма ограничение в пол и възраст.
Всичко е разрешено, но си има цена. Местните жители изключително толерантно се отнасят към тази атракция. Наскоро дори общината официално одобри проект в края на март да се вдигне паметник на проститутката. Бронзовата пластика в прослава на най-древната професия в света е поръчана на скулптора Елс Рижерс от бившата проститутка Мариска Мажор, създала преди 10 години център за просвета на жриците на любовта.

Амстердамските кръчми и кафенета могат да бъдат обект на цял друг очерк.
Типичното меню на холандците, с ръка на сърцето, е тлъсто и мазно за нашия вкус – напоени с мазнина мръвки, пържени картофи с майонеза, грахова супа, палачинки и понички. Но тук са най-вкусните сандвичи на света – на няколко етажа с много шунка, пържени яйца, риба, печени меса, много салата. Могат да се хапнат в заведенията “de Jaren”. Има и ресторанти като “Pasta e Basta”, където келнерите в паузата от приготвянето до сервирането на ястието пеят и свирят.

Амстердамци се гордеят и със сирената си. Само че холандските сирена, по наше скромно мнение, макар и много апетитни, не могат да се сравняват по вкус и финес с френското или италианското сирене.

Затова пък на почит е шоколадът. Местните дори са лансирали проект за тематичен парк, посветен на шоколада. Идеята е вдъхновена от книгата на Роалд Дал “Чарли и шоколадовата фабрика”.

Плаващият пазар на цветята и сувенирите е една от големите атракции на града.Така се нарича, защото всички сергии са разположени на лодки, спуснати по канал Singel, а търговците също доставят стоките си по вода. Гледката е приказно цветна и красива. Разнообразните цветя и луковици традиционно се предлагат по този начин от 1862 г. до днес.

Друго градско съкровище са музеите – на библията, на разврата, на съвременно изкуство, на очилата. Над 2000 лули пък са изложени в Музея на лулата. Най-старата е донесена от Колумбия и е на повече от 2500 години. Музеят на секса е един от най-посещаваните атракции в града.

Рембранд Харменс ван Рейн
Макар те да са навсякъде в Амстердам, само 20 творби на гения са останали в града. Това са “Еврейска невеста”, ранни миниатюри на библейска тематика и автопортрети на художника. Вероятно е изключително трудно, скъпо и направо невъзможно събирането на “целия Рембранд” в родината му.
Къщата му Het Rembrandthuis е построена през 1606 г. в стил “холандски ренесанс”. В нея маестрото е живял близо 20 години. Тук са се родили децата му Титус и Корнелия. Тук – на двора – е създадена една от най-прочутите му творби “Нощна стража”. Тук умира жена му Саския. След нейната смърт Рембранд се премества да живее на улица Jodenstraat или “Еврейска улица”. През 17-и в. много евреи се преселват от Португалия и се установят в Амстердам. Художникът е привлечен от портретите на обикновени хора и започва да експериментира със светлосянката – маниер, с който ще остане в историята.

Друг забележителен майстор на баграта, когото Холандия почита, е Винсент ван Гог със своя музей – Van Gogh Museum. Той съдържа най-голямата колекция творби на майстора – 200 платна, 500 рисунки и 700 писма.

Преди всичко градът се слави с “Ъндърграунд” културата си – екстравагантни младежи от цяла Европа се събират тук с нестандартните си проекти.
Амстердам е космополит – град на свободата и толерантността. Няма забрани и наказания, но се спазват общоприетите норми на поведение. Леки наркотици могат да се купят легално, но срещу разпространяването на тежките се вземат строги мерки.
Навсякъде има старомодни къщи, суперлуксозни хотели и разкошни цветарски магазини.

Самите обитатели на града са свободни и непретенциозни.
Ако в центъра на Милано или Виена на всяка крачка се срещат елегантни бизнесмени и аристократични възрастни жени, то в Амстердам това липсва. Хората там са небрежни по отношение на външността си. Но, както се казва, това да им е кусурът……

Какво трябва да видите на всяка цена

Кралския Дворец (Koninklijk Paleis)
Кралският дворец е построен през 1648 година и се счита за една от най-значимите културно-исторически забележтилелности на Амстердам от 17-ти век. Намира се на площад Дам в сърцето на града, бил е дом на крал Луи Наполеон, брат на Наполеон Бонапарт от 1808 до 1813 година.Двореца съдържа впечатляваща колекция мебели, скулптури, часовници и полилеи от 18-ти и 19-ти век. В днешни дни се ползва от кралица Беатрикс за официални церемонии.
Работно време:
11:00 – 17:00 часа – без почивен ден

Входни такси:
Възрастни – 4,50 Евро,
Деца – 3,6 Евро
Намаления за групи.

Кралския Музей (Rijksmuseum)
Най големият и най-известен музей в Холандия първоначално е открит през 1800 година като Национална Художествена Галерия. Днес музеят има впечатляваща колекция датираща от 15-ти до 19-ти век, включваща произведения на холандските майстори – Рембранд, Франс Халс, Вермеер, добра колекция от скулптури и други. Там ке съхраняват световноизвестните творби Нощната Смяна от 1642 година на Рембранд и Прислужничката от 1658 година на Вермеер.
Работно време:
10:00 – 17:00 – без почивен ден

Входни такси:
Възрастни – 8,50 Евро,
деца под 18 години – безплатно

Музеят на Ван Гог (Van Gogh Museum)
Открит е през 1973 година и съдържа колекция от платна, завещани от холандския художник Винсент Ван Гог на брат си Тео. Логично, музеят съдържа най-голямата колекция творби на едноименния майстор -200 картини, 500 рисунки, 700 писма.
Внимание заслужава първата голяма картина на твореца – Селяни ядат картофи от 1885 година, Слънчогледите от 1889 година, Жълтата къща в Арл и други.
Музеят също така излага и творби на съвременници на Ван Гог като Анри де Тулуз Лотрек и Пол Гоген.
Работно време:
10:00-18:00 – без почивен ден
Входни такси:
Възрастни –7 Евро,
Деца 3-17 год. – 2,30 Евро
Намаления за групи.

Квартала на Червените Фенери.
Намира се съвсем близо до централния плошад – Дам. От плошада, както сте с гръб към гарата, завийте наляво и след като прекосите 2 канала сте там.

Какво трябва да видите ако имате повече време
– Музея на Анне Франк
– Новата църква (Nieuwe Kerk)
– Кафене за пушене на дрога (Coffee Shop). По-добрите кофи-шопове не са в туристическата част а малко в страни от центъра. От гарата тръгнете надясно, и след като прекосите 3 канала сте вече в там.
– Секс-Шоу в квартала на червените фенери

Каналите
Keizergracht (Имперският канал), Prinsengracht (Каналът на принца) и Herengracht (Каналът на господата) са три концентрични пръстена, които обграждат старият център. Заедно с канала Singel те представляват прекрасно място за разходка, която може би най-добре може да бъде оценена чрез разходка с корабче (трае около 90 минути), на което можете да поседнете с чаша питие, да пътувате и да се наслаждавате на живописните мостчета, на къщите и малките магазинчета от XVII и XVIII век, със заострени покриви, интересни корнизи и фасади с фронтони. В района има множество магазинчета, ресторанти и барове. Разходката с корабче е шанс да разгледате голяма част от частните лодки на жителите на Амстердам – близо 250 000. Това е и оптималният вариант да стигнете до голямото и оживено пристанище. Интерес представляват и водните таксита.

Зоологическата градина
Създадена е през 1838 г., в нея са намерили подслон около 6 000 животни, повечето от които живеят на открито, в специално създадена среда, наподобяваща естественото им местообитание. Аквариумът има една от най-богатите в света колекции, а Нощната къща предлага пленително проникване в живота и навиците на тези специални животни на нощта. Заслужава си да посетите и геологическия музей, който също се намира тук.

Concertgebouw
Най-известната концертна зала в Холандия, считана за една от най-добрите в света. Проектирана е за арена на музикални събития, но днес се използва и като център за конгреси, политически и корпоративни.

Музикалният театър
Музикалният театър представя оперни и балетни представления и е много ценен от самите изпълнители, заради страхотната му акустика. Сградата е известна още като Stopera.

Ботаническите градини
Създадени през 1682 година, тези градини са истински зелен мирен оазиз, дом за над 6 000 вида растения от цял свят, от всеки климат и континент. През пролетта хилядите лалета създават истинска палитра от ярки цветове.

Казината
Holland Casino Amsterdam,е едно от най-големите в света.
Не забравяйте, че на многобройните маси за залагания и слотове могат да играят само навършилите 18 години!

Кога е най-добре да отидете?

Лятото безспорно е най-добрият сезон. Тогава обаче трябва постоянно да си проправяте път сред ордите туристи.Пролетта е по-спокойно, а пък и можете да видите как цъфтят лалетата.

Вижте повече в галерията ни за Амстердам

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: