Posted by: laletour | December 19, 2007

ХОЛАНДИЯ и нейните символи


ХОЛАНДИЯ
Холандия или Нидерландия е европейската част на Кралство Нидерландия, което включва още Холандските Антили и Аруба.Тя е конституционна монархия с парламентарна демокрация и се намира в Северозападна Европа. Граничи със Северно море на север и запад, на юг с Белгия, и на изток с Германия
Площ: 41 526 км²
Население (брой): 16 150 511
Столица: Амстердам
Официален език: нидерландски и фризийски
Религия: католици (40 %), протестанти (30 %)
Официален празник: 30 април
Парична единица: Евро /2002/, Преди 1999 – гулден

Природа:
Забележителна черта на Холандия е нейната равнинност. Около половината от територията е на по-малко от 1 метър над морското равнище, а големи части са всъщност под морското равнище. Части от Холандия, например почти цялата провинция Флеволандия, са пресушени от морето — тези области се наричат полдери. Страната е разделена на две основни части от три реки — Рейн, Ваал и Маас.Преобладаващата посока на вятъра в Холандия е югозападна, което води до умерено-морски климат с хладни лета и меки зими.

Икономика
Холандия има процъфтяваща и отворена икономика, ролята на държавата в която ограничена с успех от 80-те години на XX век. В областта на промишлеността преобладават хранително-вкусова промишленост и химическата промишленост, нефтопреработването и електротехническата и електронната примишленост.
Високо механизиран селскостопански сектор, в който работи само 4% от работната сила, осигурява големи излишъци за хранително-вкусовата промишленост и за износ.
Холандия е трета в света по стойност на изнесените селскостопански продукти след САЩ и Франция. Проблемът за обществените разходи и стагнацията на нарастването на пазара на работна сила е адресиран в Холандия много преди нейните европейски партньорки.

Население:
Холандия е една от най-гъсто населените страни в света с повече от 400 жители/ км². Има два официални езика — нидерландски (холандски) и фризийски, и двата от групата на германските езици.
Фризийският е регионален език/ близък до английския/ за северната провинция Фризия. Освен нидерландски и фризийски, на Север се говорят няколко долносаксонски диалекта, които не са официално признати.
В граничните райони на Юг нидерландският преминава в други разновидности на долнофранконски и германски, които не винаги могат да се класифицират най-добре като нидерландски, най-често западнофламандски и немски.

Основни религии
католицизма (18% през 1999 г.)
протестантството (15%).
Около 63% от нидерландците считат себе си за принадлежащи към някоя църква.
Частта от страната, намираща се на Юг от трите реки е (или е била) основно католическа, а северната част — протестантска (предимно от Нидерландската реформирана църква).

Холандците са известни като толерантни хора. Представата за тях в чужбина се базира основно на търговията, лалетата, вятърните мелници, дървените обувки,черевените фенери, сиренето и делфтския порцелан. По-наскоро либералната политика по отношение на леките наркотици, проституцията, хомосексуалните бракове и евтаназията привличат вниманието в международен мащаб; Амстердам е известен в чужбина като град, където всичко е позволено и разрешено, градът на удоволствията, както е по-известен.Всичко това превръща Холандия в една изключително интересна за посещения страна.

Култура:
В холандската история има много велики художници.
XVII век, в който холандската република процъфтява, е векът на холандските майстори, между които Рембранд ван Райн, Йоханес Вермеер, Ян Стеен и много други. Знаменити холандски художници от XIX и XX век са Винсент ван Гог, Пит Мондриан. Морис Есхер е известен график. Известен с лоша слава е фалшификаторът Хан ван Мейхерен. Холандия е страната на философите Еразъм Ротердамски и Бенедикт (Барух) Спиноза
Дневникът на Ане Франк („Задната къща“) също е написан в Холандия.

СИМВОЛИТЕ на Холандия

Лалетата
В оригинал лалета идват от Иран и Афганистан,по късно в Турция те са широко отглеждани и стават символ на ранната пролет. В 16 век лалета започват да се отглеждат и в Европа.Приблизителната им поява в Холандия е около 1550г

Холандия е известна с нейните култивирани лалета и един от най големите производители на лалета и техни грудки.Традиционно лятото тука се оранизират експозиции в Lisse и Keukenhof.Тука идват много туристи, които с интерес разглеждат полетата с лалета… Тулп-лале(бг)-Тулипа.

Вятърните мелници имат разнолики приложения
Няма друга държава в света, станала така известна със своите мелници.
Едно време Амстердам се е славел с цели осем. Те и досега са тук, но само две от тях днес са отворени за посещения и достъпни за туристи – “Слотен” и “Де Отер”. Другите могат да се разглеждат само отвън.

Първата се намира най-лесно и е специално пригодена за туристическа дейност, има дори автобус, който пътува до нея.
“Де Отер” е друга история. Това скрито съкровище, построено през 1638 г. /само на 20 минути пеш от площад Дам/, може да се разгледа през уикенда, а в петък мелничарят е там, за да я пусне в действие. Но поради големината си тя побира наведнъж едва 2-3-ма души. Горният етаж също е достъпен посредством стълба. И бъдете готови за изненадата, че това не е мелница, а дъскорезница, която използва за целта силата на вятъра. В последния ден от седмицата ще видите как са се рязали дървени трупи през 17 век.

А дали те ще привличат погледа е съвсем отделен въпрос. Докато още не е станала жертва на недостига на земя в крайморската държава, я посетете на адрес Gillis van Ledenberchstraat 78, в центъра на Амстердам.

Мелницата “Де Рое”, построена през 1632 г., се намира на “Алеята на мелниците” на Haarlemmerweg № 465.
Първоначално е била използвана, за да отводнява Осдорпербиненполдер. Сега тя е частна собственост и е превърната в жилище. Някои холандци имат привилегията да живеят във вятърни мелници. Преди 3 века всеки е искал да има къща и да спиш в мелница е било признак на бедност. Сега всеки има къща и да спиш в мелница е признак на ексцентризъм. Поради това тя не е достъпна за посещения, но собствениците й няма да ви се разсърдят, ако й хвърлите един поглед отвън.

Вероятно единствено мелницата “Де Блум” представлява онова, което ние разбираме под това название. Служела е за мелене на зърно и получаване на брашно чак до 50-сте год. на ХХ в., но и тя не е на оригиналното си място. Заради строежа на нови къщи, днес тя се намира на Haarlemmerweg № 701 в западен Амстердам.

Вятърната мелница “Слотен” е най-добрият представител на помпените мелници и дори до ден днешен се използва за тази цел. Тя е отворена за туристи, които могат да се качат дори и на крилата й. Екскурзоводи-доброволци обясняват принципа й на работа, и тъй като е все още действаща, може да наблюдавате как изпомпва водата, благодарение силата на вятъра. От няколко години “Слотен” се използва и за бракосъчетания.

Мелницата “Д`Адмирал” е единствената в района, която трошала под напора на вятъра трас и варовик. Поради твърдостта на материалите, които трябвало да смила, още през 19 век била оборудвана с мотор, но при силен вятър тя се справяла и сама чак до 1954 г. След това била използвана за склад и постепенно сградата на Noordhollandschkanaaldijk 21 в северен Амстердам западнала. Благодарение на дружество, създадено специално с цел нейното опазване, днес тя е възстановена и от 1967 г. отново изпълнява задълженията си.

KLOMPEN- или тъй нареченте дървени обувки
Тъй наречените кломпени или дървенете обувки които са толкова известни като запазена марка на Холандия се използват отдавна, приблизително през 13 век.
В миналото са се произвеждали основно два вида:
Първият е бил изцяло от дърво, а другия е бил с кожена част отгоре.Първия е бил широко разпостаранен в селата,фабриките и сред домакините в селата.Носели се най обикновени дървени неоцветени който се почиствали с пясък най често в неделни дни когато се ходело на църква.Занаята се предавал от баща на син и обикновено бил семеен бизнес.

В днешни дни всичко се е променило с помоща на машините но така или иначе занята им не е изчезнал.Има музеи в които може да се види как се произвеждат.Така или иначе оцветяването си остава ръчно а за разнообразието им може да се напише много.. Тука може да се видят и кломпени които се използват за саксия- със цветя в тях или да чуеш на живо как звучат когато има празници…

Известни замъци в Холандия
В Холандия има приблизтелно около 300 замъка.Повечето от тях са реставрирани и са отворени за посещения.В някой от тях е запазена средновековната атмосфера.Може да видите как са били обзаведени ,има богат избор на картини и могат да ви върнат във времето по което са били направени и са били в разцвета си.

Малък пример : Замък Де Хаар Намира се в Haarzuilens.Построен е през 14 век в последствие реставриран е от архитекта Cuypers .Като един истиски средновековен замък е заобиколен със градини и фонтани . Разходка в него може да бъде сьпроводена с гид говорящ -английски,френски,немски и холандски.

Вижте галерията за Холандия, холандските лалета, замъци и прочутите холандски патъци

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: