Posted by: laletour | December 21, 2007

РИМ- "Вечният град"


РИМ /италиански и латински:Roma/
е столицата на Италия и област Лацио. Разположен е на седемте хълма по левия бряг на река Тибър и Аниене.

Бил е столица на Римската империя, най-могъщата, голяма и най-дълго просъществувалата империия в класическата западна цивилизация. Ватикана, суверенен анклав в Рим, е седалището на Римската католическа църква и папата.

Рим е най-големият град в Италия и един от най-големите европейски градове с площ от 1 285 кв. км. Предградията му достигат до Тиренско море. В границите на града населението е около 2,5 милиона жители; почти 3,8 милиона живеят в района на Рим.

Рим е известен още като “la Città Eterna” (Вечният град), “l’ Urbe” (от латински Превъзходен град) или “Градът на Седемте хълма”.

Днес Рим има динамична и разнообразна икономика. В града се произвеждат 6,7% от БВП на Италия. Рим расте с 4,4% всяка година – повече от който и да е друг град в Италия).
Туризмът е един от главните отрасли на стопанството за града. Там също така са развити банкерството и въздухоплаването. С брутния си вътрешен продукт от € 97 милиарда (през 2006 г.), Рим дава 6,7% от италианския БВП, който е най-големият от всички италиански градове.

Не случайно великият руски писател Гогол след посещение в РИМ е казал:
„Който е бил в Рим, може да забрави за всички останали места по света. Онзи който е бил на небето не желае да бъде на земята. Сравнение с Рим, всички останали градове в Европа са като мрачен ден сравнен със слънчевия блясък”

РИМ- “Вечният град” е един от най-старите и най-важни градове на света. Историята му започва преди около 3000 години.

Латините, които произлизат от Рим, са доминирали световната култура в продължение на 2000 години. Правото, създадено в Рим, и до днес е в основата на европейската съдебна система. Изобразителното изкуство и архитектурните стилове на Рим са използувани през вековете като пример за подражание от най-напредналите страни. Влиянието на този град, първо център на Римската империя, а след това средище на Християнството, няма аналог в историята на западния свят.

Рим е създаден през 753г. преди Христа, но истинското му развитие започва 200г. след това, когато е провъзгласен за република, управлявана от двама консули с равна власт. Законодателната власт е поверена на парламент, чиято фунция е и да контролира от името на народа действията на управниците. През следващите столетия могъществото на града-държава стремително нараства – завладени са огромни територии, границите му излизат от пределите на Средиземноморието и Европа и достигат до Африка и Мала Азия.
Междувременно Рим е провъзгласен за империя от император Август при който градът достига върхът на своето могъщество и величие. След това, по времето на императорите Нерон, Калигула, Клавдий, започва постепенен упадък, дължащ се на вече огромните размери на империята и непрекъснатите войни, които се водят с варварските племена.

Следващият велик период от историята на Рим започва през Средновековието с утвърждаването му като седалище на Папата и център на Християнския свят. Построени са внушителни църковни храмове, които и до днес остават ненадминати по своето величие.
В епохата на Ренесанса в града творят най-великите творци на съвремието – Микеланджело, Рафаел, Бернини.
Бароковият Рим със своите фонтани, площади и градини остава като една от най-големите забележителности на западното изкуство и архитектура.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ на РИМ

Колизеумът
Величественият Римски амфитеатър, построен в 80-та година след Христа, многовековна сцена на епичнити битки на гладиаторите.
Вижте повече в официалната страница

Римският Форум
Древния римски град, мястото където е протичал светския и политически живот на древния Рим и откъдето се е управлявал светът. Въпреки, че сега е полуразрушен, останките му все още говорят за неговото величие и всеки камък и всяка педя земя, със събитията на които са станали свидетел, остават завинаги в съкровищницата на световната история.
Сред най-посещаваните забележителности са Сенатът (Curia), Базилика Джулия, Базилика Емилия, Храмът на Сатурн, арката на Константин и арката на Тит
Палатино
. Хълмът, на който е основан Рим от Ромул и Рем през 753 г. преди Христа, и който през следващите векове се е превърнал в център на града, където са били разположени дворците на римските императори и благородници.
Схема на Римския форум
Вижте галерия на Римския форум

Фори Империали
Построени в годините на най-голямо развитие на града, когато Форо Романо не е можел да побере нарастващото население. Тук се намират Пазарът на Траян – най-големият търговски център на империята. Други забележителности, които заслужават внимание са колоната на Траян, базилика Улпия, храмът на Цезар.

Пантеонът
Построен през 27 г. преди Христа като храм на всички богове. Това уникално съоръжение е останало и до днес напълно запазено във вида, в който е било в древността. Уникалната конструкция на кръглия му покрив с дупка по средата, оцеляла повече от 2000г. и до днес остава загадка за специалистите.
Вижте галерия на Пантеона

Фонтанът Треви
Най-красивият Римски фонтан. Построен е през 18 век, в бароков стил. Фонтанът добива световна известност, когато във филма Долче Вита (Сладък Живот) актрисата Анита Екберг се окъпва в него. Който хвърли стотинка във фонтана, един ден ще се върне отново в Рим!.
Вижте галерия на фонтана

Площад Испания
Прекрасният панорамен площад, винаги окичен с цветя. На върха на площада се извисява църквата Тринита дей Монти, а в подножието му се намира фонтанът във формата на лодка построен от Бернини.
Вижте галерия на Площад Испания

Кампо де Фиори
Слънчев площад, много популярно място за срещи в Рим.
В миналото обаче това място е имало печална слава. Тук са били екзекутирани криминалните престъпници. Това е и мястото, където Джордано Бруно е бил изгорен на кладата, за което ни напомня неговата статуя в средата на площада..

Площад Навона
Един от шедьоврите на Римския барок. Площадът е построен на мястото на древен Римски стадион. В средата на площада се намира фонтанът на четирите реки (Ганг, Нил, Дунав и Плат), построен от Бернини, а в двата му края се намират фонтаните на Нептун и Мур.
Вижте галерия на Площад Навона

Площад Венеция
се намира непосредствено до Римските форуми.
Тук през 15 век е издигнат дворецът „Венеция“ в стил ранен Ренесанс. Сега дворецът е музей с богата колекция от картини, брюкселски килими, гоблени и сервизи от фин порцелан. Тук се помещава и библиотеката на Института по история на изкуството.
На площада е издигнат и паметникът на Виктор Емануел II, обединил Италия през 1870 г. Паметникът е построен от Джузепе Сакони от 1885 до 1911 г. и е висок 81 м.

Двореца Дория Памфили
(на италиански: Palazzo Doria Pamphilj) е дворец в Рим, принадлежал на древния аристократичен италиански род Дория Памфили.
Построен е през 1435 г. Монументалната му фасада е в стил Рококо. В този дворец е разположена една от най-богатите колекции от живопис от 16-18 век. Събрана е предимно от Камило Памфили, племенник на папа Инокентий X, чийто портрет, дело на Веласкес, също е представен в колекцията.
Има творби и на Рафаело, Тициан, Джовани Белини, Пармиджанино, Тинторето, Веронезе и др. Там е картината на Караваджо “Мария Магдалена” и “Почивка на път за Египет”, скулптурни портрети на членовете на семейство Памфили и др.
Вижте повече във официалната страница

Капитолият
е неразривно свързан с историята на Рим. Според легендите там близнаците Ромул и Рем са откърмени от капитолийската вълчица. Постепенно от религиозен, хълмът се превърнал в политически център на Рим.
На северното му възвишение се намирала твърдината Arx, на чието място днес е построена църквата „Санта Мария ин Арачели“, а на южното – етруският храм на Юпитер, в който той бил почитан заедно със съпругата си Юнона и дъщеря си Минерва, оформяйки капитолийската триада (6 в. пр.н.е.). Храмът е започнат от петия цар на Рим Тарквиний Приск, и е считан за най-големия и красив храм в града. В подножието му – между Курията и храма на Съгласието – се намирал затворът Carcer Mamertinus.
Капитолийският хълм е свързан с много забележителни събития в римската история. Брут и другите убийци се заключват в храма на Юпитер след убийството на Цезар; там умира Тиберий Гракх; Откъм река Тибър се издигала прочутата Тарпейска скала, откъдето били хвърляни осъдените на смърт политически затворници.
Вижте повече в официалната страница

Крепостта Castel di Sant Angelo
Най-интересни са затворническите килии за мъчения.
Вижте повече в официалната страница

ВАТИКАНА
Има две неща, които задължително трябва да се видят в Рим – Колизеят и Ватикана. Като под “да се види Ватикана” се включват църквата Свети Петър и Ватиканските музеи , творенията на хора като Микеланджело и Рафаело трябва да се видят на живо.
Най-малката държава в света (0,44 кв. километра,с 990 жители) е създадена като отделна държава през Средновековието. Тук е седалището на Папата и духовния център на католическия свят.
Посещаването на Ватикана е свързано с чакане на обезсърчително и умопомрачително дълги опашки, които обаче се придвижват учудващо бързо, така че в Свети Петър се влиза с чакане от около половин час, а във Ватиканските музеи – за 20-ина минути. Организацията е много добра, винаги потокът от хора върви в една посока и не се връща откъдето е дошъл.

Базиликата и площад Свети Петър
Най-големия и величествен християнски храм на нашето съвремие. Строен е над един век като е завършен през 1612г. В изографисването му са взели участие най-големите скулптори и художници на епохата като Микеланджело, Рафаел, Бернини.
На площад Свети Петър всяка неделя и по време на религиозни празници се събират поклонници от целия свят за да чуят посланието на Папата.

Площадът Свети Петър в неделя сутринта. Входът към църквата е долу вляво, а опашката започва отгоре вдясно на площада. Самият папа Бенедикт XVI. Изнася реч всяка неделя в 12:00 ч, малко на късмет го нацелихме. По време на проповедта площад Свети Петър е пълен докрай.
Вижте повече в официалната страница на Ватикана

ВИЛА БОРГЕЗЕ
Вилла Боргезе – е един от най-популярните музеи в Рим, ако не и в цяла Италия. Официално галерията отваря врати през 1902 г., но колекцията е събирана много по-рано. Историята на галерията Боргезе има за начало меценатството на богатия и влиятелен род Боргезе. Когато през 1605 г. един от членовете на тази фамилия е избран за папа, приемайки името Папа Павел V, за племенника му Сципионе Боргезе, който пък станала кардинал се откриват блестящи възможности. Властта и неограничените финансови възможности способствали бързо да събере колекция от произведения на изкуството. Истината е, че картини били купувани, конфискувани, заграбвани – както се случило например със Свалянето от кръста на Рафаел, похитен от Капела Балиони, Перуджа
Дворецът Боргезе е обграден от прекрасна градина, която безспорно е една от най-красивите във Вечния град. Това е не само най-големият парк в Рим, простиращ се на 6 км в окръжност, но и един от най-живописните. Парка, създаден за кардинал Боргезе в началото на XVII век, бил изцяло преустроен в края на XVIII век от архитекта Аспручи и украсен на нова сметка от художника Унтербергер. В началото на XIX век архитект Луиджи Канина му придава онзи вид, в който могат да го видят посетителите на Рим днес. През 1902 г. градината е преименувана в чест на Крал Умберто I, който го дарява на Рим. Така, или иначе паркът остава популярен сред посетителите и римската общественост като Вила Боргезе на името на своят основател. Понастоящем в галерия Боргезе има около 560 картини. Основно е представена италианската живопис. Във Вила Боргезе може да се видят произведения на Перуджино, Пиеро ди Козимо, Лоренцо ди Креди, Сандро Боттичели и други художници от епохата на европейското Възраждане. Сред картините огромен интерес представляват „Портрет на млада жена с Еднорог” и „Свалянето на Христос от кръста” на Рафаел, „Даная” на Кореджо; картините от венецианската школа от XV—XVI век.
Вижте повече в официалния сайт на Вила Боргезе

ШЕДЬОВРИ НА ИЗОБРАЗИТЕЛНОТО ИЗКУСТВО

Ватиканските музеи
дългата сграда, която заема по-голямата част от снимката. Долу вдясно е Систинската Капела, което е кулминацията при разглеждането на музеите – в нея се намира картината Страшния съд на Микеланджело, както и Сътворението на Адам.

Скулптурата “Пиета” на Микеланджело (в базиликата Свети Петър)
Едно от най-великите произведения на твореца, създадена в чест на 1500 годишния юбилей от рождението на Христа. Микеланджело е завършил творбата, когато е бил само на 25 години и е единственото произведение, на което е сложил инициалите си

“Сътворението на света”(в Сикстинската Капела)
Божият показалец се докосва до пръстът на Адам и му вдъхва живот. Картината е изографисана от Микеланджело на тавана на Сикстинската капела, заедно с други забележителни творби на твореца: “Бог разделя светлината и мрака”, “Създаването на слънцето и луната”, “Разделянето на земята и водата”, “Създаването на Ева”, “Първият грях”.

Страшният съд (в Сикстинската Капела)
Изографисана от Микеланджело на олтарната стена на Капелата. Сцената е уникална, пресъздадени са 390 фигури, обкръжаващи завърналият се Христос. До и над Спасителя са праведните, които отиват в Рая, а под него са грешниците, които ще бъдат изпратени в Ада на вечно заточение
Вижте повече в официалната страница на Ватиканските музеи

Вижте повече в галерията ни за РИМ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: