Posted by: laletour | December 25, 2007

Опознайте ЙОРДАНИЯ


Йордания – една от екзотичните загадки на Близкия Изток, е на път да се превърне в една от най-високо ценените туристически дестинации. Тук изобилстват историческите находки, неповторимите пейзажи и възможностите за разнообразни приключения: от гмуркане в Червено море до катерене, езда на камили и джип-сафари в пустинята. Ако прибавите към чудесата на тази страна и невероятното гостоприемство на жителите й, ще разберете че именно тук се намира една от най-добрите възможности за вашата ваканция…

ЙОРДАНИЯ
Хашемитското кралство Йордания, наричано за кратко Йордания, е държава в Близкия изток. Граничи със Сирия на север, с Ирак на североизток, със Саудитска Арабия на изток и юг, и с Израел и Западния бряг на запад. Заедно с Израел има граници по брега на залива Акаба и на Мъртво море.

Думата „хашемитско“ в официалното название на Йордания произлиза от управляващата страната династия на Хашемитите, водещи началото си от племето Бану Хашим на пророка и основоположник на исляма Мохамед.

Площ: 92 300 км²
Население (брой): 5 153 378 жители
Столица: Аман
Официален език: арабски
Парична единица: йорданския динар
Административно деление: Йордания е разделена на 10 ливи (провинции).

Йордания е дуалистична монархия. Владетелят разполага с цялата изпълнителна власт, а законодателната е споделена с парламента.

Йорданците са араби с изключение на няколко малки общности черкези, арменци и кюрди, възприели арабската култура. Официалният език е арабски, но английският е широко използван в търговията и администрацията.
Около 70% от населението на Йордания е градско. По-малко от 6% от селското население е номадско или полунамодско. Повечето жители обитават райони, където валежите правят възможно земеделието. Около 1,7 милиона души, регистрирани като палестински бежанци живеят в Йордания, повечето от тях с местно гражданство.

По характера на релефа Йордания се дели на 3 части:
Западнойорданско плато,
тектонската депресия Гхор, в която е Мъртво море, и нейното продължение Уади ал Араба,
Трансйорданското плато.

Климатът е субтропичен с топло и горещо лято. През зимата дъждовните месеци са декември и януари. В Акаба (Червено море) топлото и слънчево време се запазва през цялата година.
Сух субтропичен климат на изток, средиземноморски – на запад със средна януарска температура 8-14 оС, средна юлска температура 24-30 оС, валежи 500-700 mm годишно.

Реки: Йордан и Ямук. Пустинна и полупустинна растителност и редки оазиси, предимно с финикови палми. Национален парк с площ 525 000 ha.

Стопанство: Има залежи на фосфорити, калиеви соли, манганова, медна руда.
Селско стопанство 3 %
Промишленост 25 %
Услуги 72 %.
60 % от активното население са заети в селското стопанство. – пшеница, бобови култури, зеленчуци, едър и дребен рогат добитък, камили.

Слаборазвита промишленост. Добив на фосфати и калиеви соли. Нефтопреработване, циментова, хранително-вкусова промишленост. 677 km жп линии, 8000 km шосета, 209 km петролопроводи, 40 919 бр.р.т. търговски флот, 18 летища (2000).
Главни пристанища: Акаба
Износ: фосфати, изкуствени торове, поташ, селскостопански продукти, промишлени стоки за Ирак, Индия, Саудитска Арабия, ЕС, Индонезия, Обединени арабски емирства, Ливан, Кувейт, Сирия, Етиопия.
Внос: петрол, машини, транспортно оборудване, храни, животни, стоки за бита от Германия, Ирак, САЩ, Италия, Турция, Малайзия, Сирия, Китай.

От 1955г.Йордания е членка на ООН

По- важните градове в Йордания

Акаба (на арабски: العقبة)
е курортен и пристанищен град в Йордания, разположен на Червено море. Населението му е около 70 хил. души (2000).
Градът има стратегическо значение за Йордания, тъй като е нейното единствено пристанище. Ежегодно приема хиляди туристи, наслаждаващи се на топлите води и пясъчни плажове.
В залива, където се намира градът, са открити над 140 вида корали, а също и около 40 вида морски животни, които се срещат само тук.Интерес представлява и битът на местното бедуинско население, съхранило много от древните си обичаи.

Аман (на арабски: عمان)
е столицата на Кралство Йордания. В града живеят повече от 1,2 милиона души. Аман е търговският, промишлен и административен център на Йордания.Градът е бил под властта на асирийци, перси и гърци.
Днес Аман е съвременен град, в който мюсюлмани и християни живеят заедно. В града има и модерни сгради в западната част, но и стар Сук (колоритен традиционен пазар) в центъра. Градът се намира на 45 минути с кола от мястото, където Исус Христос се е покръстил в река Йордан.

Салт (арабски:ا لسلط,)
На 20 километра западно от Аман е разположен стариннията град Салт е древен земеделски град и административен център в западна централна Йордания, който преди няколко века е бил столица на древна държава. Разположен е на стар главен път водещ от Аман до Йерусалим, върху платото Балка, около 790-840 м над морското равнище. Градът се издига в завой на три хълма близо до долината на река Йордан. На единия от трите хълма (Джебал ал Калаа) са руините на крепост от 13в.
Градът има 330 570 жители (2000), 6.5% от цялото население на Йордания.
Ас Салт е една от старите столици на Йордания. На половин час с кола от Аман на северозапад се открива гледка към живописни улици и ослепителни домове от късния османски период, с неговите характерни дълги сводести прозорци.
Салт е известен в Йордания със своите плодородни почви и качеството на добиваните плодове и зеленчуците особено маслини, домати, грозде и праскови. Дори има легенда, че името на града произхожда от Султана, известен сорт стафиди.

Уади Шуаиб (Долината на Шуаиб)
е един от най-големите земеделски райони на Салт, голяма долина със значителни земеделски площи. Голяма част от земеделските стопанства са разположени тук, където се отглежда грозде, маслинови дървета и още много плодни култури.

На 70 км от столицата, в планина на височина 540 м., се намира известният със своите лечебни извори и термални водопади балнеологически комплекс Аштар, а в северната част на долината на река Йордан лежат руините на антична Пела.
В най-южната част на страната се намира курортът Акаба, разположен на крайбрежието на Червено море. Водата там е кристално честа, условията за отдих са много добри.

Мафраг
малко гранично градче в северната част на Йордания, се намира на кръстопът – през него минават пътищата от Сирия и Ирак, което го прави удобна дестинация за много имигранти от тези страни. Въпреки това мястото е малко, населението е около 60 000, а градусите през лятото стигат до 40. Както в повечето провинциални градове в Йордания, в Мафраг има една главна улица, отрупана със сергии и магазинчета. До една от къщите, които обикновено са на два етажа и нямат покриви, заради по-ниски данъци има опънати няколко въжета, на които висят кожени чехли за продан.

МЕСТНИТЕ НРАВИ в Йордания

Мъже от различни възрасти. Всичките са облечени в платнени панталони и риза и задължително носят шапки. Лицата и ръцете им са загорели и сбръчкани, но те се усмихват и шегуват. Изражението им е строго, но и вдъхващо кураж
Това се случва всяка сутрин под същото това смокиново дърво и е времето, което мъжете са отделили само за себе си. Половин час по-късно обаче ритуалът с пиенето на чай приключва и всеки се отправя към работното си място.

В местен месарски магазин, кълцат месото пред очите ти, за да се увериш, че е прясно. От другата страна на улицата пък мъж продава плодове и зеленчуци, а до него млада жена пробва маратонки NIKE. Улиците улиците обикновена са мръсни и прашни, а на места мокри петна напомнят, че някой скоро е мил магазинчето си.

Зад нечий ъгъл се вижда голяма сергия за дрехи, на която са изложени дълги роби. Ако се опиташ да пресечеш тясната уличка, ще се окаже,че това е голямо предизвикателство. Приближиш ли се разбираш, че тази част от облеклото е предвидена за мъже. Към тях има и кърпи за глава (keffiyah) в две цветови комбинации. Белите кърпи на черни квадратчета се носят от палестинците, а белите кърпи на червени квадратчета са традиционните йордански кърпи.
И ако в столицата Аман е пълно с чужденци и младите хора там масово са възприели западния стил на обличане, то в останалите градове носенето на провокативно облекло се приема като неуважение към местната култура.

Жените носят дълги традиционни рокли, за които често са нужни поне 12 метра плат. Колкото по-ярък е цветът на роклите и колкото повече избродирани мотиви има по нея, толкова по-скъпа е тя, което говори колко заможна е жената. Повечето жени забулват главите си, но тези, които оставят само очите си на показ, се считат за строго религиозни (jilbab)
Пазарът е мястото, където всички – местни и чужденци, може и трябва да се пазарят. Единствената пречка е езикът. Процесът е много по-лесен, когато се говори на един и същ език, в случая арабски. Мъжете, които не са успели да отворят собствен магазин или работилница в града, пътуват до близки селища в търсене на работа, а по-възрастните стават козари.
Появяват се няколко жени, забулени от глава до пети. О, не се тревожете, те са намерили изход от непоносимите горещини – мокрят долните слоеве на роклите си и така се спасяват за час-два. Процедурата се повтаря няколко пъти на ден.

Голяма част от хората тук са дружелюбни, но имат смесени чувства към американците. В покрайнините на градчето десетки деца играят сред пясъка и камъните, надзиравани от родителите си. Разходката по крайните квартали на градовете не е добра идея, особено ако облеклото и цветът на кожата ти привличат вниманието. Най-страшното, което може да ви се случи, е да бъдете замеряни с малки камъчета, докато не излезете от територията на квартала.

Аман
Наричат го белият град заради варовитите камъни, с които е построен. В старата част на столицата се намират джамията на Аман от 1924 и катедралата на Филаделфия (старото име на Аман), построена през 1961, от която се разкрива панорамна гледка. В другата част на Аман глобализацията е оставила трайна следа. Нивото на живот е достатъчно високо, навсякъди има шумни дискотеки и модни магазини. Улиците са чисти, шосетата перфектни. Местните жители са радушни и приветливи и с удоволствие позират пред фотоапаратите на туристите с неизменните си големи усмивки. И алкохол може да намерите без обичайните за мюсюлманските страни проблеми.Младите хора са възприели западния стил на обличане и маниери.

“Макдоналдс” краси шумните улици, а най-посещаваното място за пазаруване е огромният местен мол, наречен “Мека мол” (Mecca Mall). Животът в столицата е динамичен и сравнително скъп. Това не е попречило на повече от половината от населението на Йордания да търси по-добро бъдеще именно тук, но определено е оказало влияние върху градското движение. Няма по-опасно нещо от гладен йорданец, напечен от слънцето, зад волана.Жега… шумни улици… горещ асфалт… поредната джамия… изискан ресторант…

Не по-малко интересен е да се посети и византийският некропол Ахл ал Кахаф, двореца на губернатора от началото на епохата на Омеядите, кралския дворец Ригадан. Аман е идеалното място и отправна точка за тези, които са решили да посетят всички забележителности на страната. В околностите на градът могат да се видят образци от римските времена, както и от разцвета на ислямската цивилизация.

Местната кухня
Един от специалитетите в Йордания е така нареченият мансаф (mansaf), който представлява задушено агнешко месо в сос от кисело мляко и сумак (sumak), основна арабска поправка с кисел плодов вкус и пурпурен цвят, сервирано с бял ориз.

Предястието – хумус, залят със зехтин и украсен с резен лимон, е задължително. А за да са сигурни, че гостите не са останали гладни, повечето ресторанти предлагат и десерти.
Йорданците обичат всякакви видове сладкиши и най-разпространени са т.нар. фило (filo), подобни на баклавапълни с ядки, често шам фъстък, или някакъв крем.

Съвети към туристите

Първото, което удивлява в Йордания, е свободата на нравите. Страната е много светска – без жестоки мюсюлмански забрани. Най-добрият период за отдих е от ноември до април. Независимо от съседството си с Израел и Пелестина, в страната е спокойно и уютно, религиозни фанатици няма.

Местни особености: Независимо от толерантността и гостоприемството на иранците, намиращите се в тази страна чужденци трябва да се придържат към общите правила на поведение, приети в мюсюлманския свят. Не се препоръчва жените да носят много разголени дрехи.
Употребата на алкохолни напитке на улицата е забранена. В месецът на мюсюлманския пост Рамадан трябва да се въздържате от пушене на обществени места, от приемане на вода и храна до залез слънце.

Какво да пробвате задължително:
Йорданската кухня много прилича на кухнята на другите арабски страни. Йорданските ястия са типични за Сирия и Ливан, Палестина и Емирствата. Към общите храни разпространени в целият Близък изток, с пълно основание може да бъде отнесен шаурм. Има вид на палачинка. Във всички арабски страни за неговото приготвяне се използват зеленчуци, пилешко и агнешко месо, но в никакъв случай свинско.

Какво да си купите:
От пазаруването в Йордания може да получите огромно удоволствие – в малките магазинчета, на гостите се предлага чай или кафе.
В Йордания златото е евтино, цената на метала е фиксирана, но за изработката може да платите двойно. Може да си купите бедуински украшения от черно сребро, знаменитата йорданска козметика произведена от продукти от Мъртво море.
А също и плетени и тъкани килими, бутилки с розноцветен пясък от Петра, предмети от маслиново дърво, керамика и медни съдове.
В Антикварните магазини заедно със сувенири на римския амфитеатър в Аман се продават и старинни монети. Например гръцка монета от втори век може да купите за 15 долара.
Разходка по пазара в района «Даун таун» в Аман ще ви предостави възможност да видите стотици дребни предмети от домашния бит.

Вижте повече в галерията ни за Йордания

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: