Posted by: laletour | December 25, 2007

ПЕТРА и всички забележителностти на Йордания


Завладяващо пътешествие в сърцето на Изтока…

Хилядолетна история: от древните арабски племена, основатели на “Изгубения град Петра”, през римляните, оставили в тези земи един от най-блестящите примери за своя архитектурен гений – Джераш, до забързаната съвременност на Амман и Акаба, с щипка ориенталски привкус… Изумителна звездна нощ в пустинята, озвучена от традиционни инструменти и медните гласове на бедуините… По стъпките на Лорънс Арабски в Лунната пустиня, към природния шедьовър “Седемте стълба на Мъдростта”… На брега на Мъртво море (-411 м.н.в.) и на Червено море (вълшебен подводен свят от пъстри корали и рибки).
Едно наситено с гледки и преживявания пътуване!

Започваме запознаване с красотите на каменния град ПЕТРА
изграден още през ІІІ век пр. Хр. (UNESCO). В сърцето на южната планинска пустиня, някога дъно на море, а след това и бивша столица на Набатинското кралство, ще намерим удивителна розово-оранжева скална магия – с коне се минава през каньонът-вход, в дъното на който се разкрива величествената съкровищница, удивителен град, уникален паметник на историята и културата.
Преди две хилядолетия градът е бил столица на загадъчното Набатейско царство.
Набатеите са контролирали всички търговски пътища на древна Арабия.
Многочислени храмове и гробници, водни канали и резервоари, бани, култови съоражения, обществени сгради и павирани улици, амфитеатър способен да събере 8 000 зрители – всичко това е изсечено в скалите с необичаен розов цвят. За да се стигне до Петра, се минава през 80-метровото дефиле Ес Сик, над което са надвиснали скали, от всички страни диша почти осезаемата вечност. Цялото очарование на града-гробница идва от несравнимите цветове на камъка, поглъщащ и отразяващ слънчевите лъчи по неповторим начин във всеки един момент.
Именно тук идеята за съществуване на извънземна сила или машина на времето се оказва много правдива.

Историята на ПЕТРА
ПЕТРА е древен град в днешна Йордания, столица на набатеите. Разположен е в естествено укрепена планинска долина на източния склон на Вади Араба, в която се пресичат пътищата към Газа на запад, Бостра и Дамаск на север, Ейлат на Червено море и Персийския залив от другата страна на пустинята.
На 6 декември 1985 Петра е включена Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Според библейските текстове областта на Петра е населена от хоритите, предшественици на едомитите, но не е сигурно, дали самият град се споменава в Стария завет. Най-старите археологични находки са датирани около 6 век пр.н.е. Няма сведения за семитското име на града, а през елинистичния период той става известен с гръцкото име Петра („скала“).
С упадъка на държавите на Птолемеите и Селевкидите в края на 2 век пр.н.е. държавата на набатеите възвръща самостоятелността си. При Аретас III Филелин (ок. 85 пр.н.е. – 60 пр.н.е.) те секат свои монети, а столицата Петра се превръща в голям елинистичен център. Периодът на разцвет продължава и при Аретас IV Филопатър (9 пр.н.е. – 40).

През 106 римският управител на Сирия завладява държавата на набатеите, която е превърната в римската провинция Арабия, но Петра продължава да процъфтява като важен център в региона. От 1 век в Петра прониква и християнството, а Атанасий споменава за епископ на Петра на име Астерий. През 131 градът е посетен от император Адриан. В края на 2 век Петра започва да губи значението си, след като центърът на арабската търговия се измества към Палмира. По времето на император Александър Север сеченето на монети и строителството на монументални обществени сгради е прекратено.
Част от Източната Римска империя, около 630 Петра е завладяна от мюсюлманите. По време на Йерусалимското кралство остатъците от града са завзети от крал Балдуин I и остава под контрола на кръстоносците до 1189.

ДЖЕРАШ
Джераш – най-добре запазеният римски град в Йордания, за който казват, че неусетно омагьоса всеки посетител.
Интересен е със своите запазени антики:
Хиподрумът, гълтал праха на безброй коне и боси хора;
Фоумът, станал свидетел на съдбовни драми;
Амфитеатърът, танцуващите колони, баните; долавяме дори разнородните аромати, носели се от оживената търговска улица.
В близост до него се намира Um Qais –библейския град на Гадара с приказна гледка към Морето на Галилей и възвишенията и Qallat ar-Rabadh – арабски замък от времето на кръстоносните походи построен от един от братовчедите на Сала ад-Дин.

ВАДИ РУМ
Вади Рум – лунната пустиня. Защо я наричат така ще разберете на място.
“Огромен, ехтящ и божествен…” – така е описал цветният каньон Лоранс Арабски след като го е видял и затаил дъх……..

Вади Рум е просторно място с романтичен дух и съвършенна красота, опасан от внушителни извиващи се червеникави пясъци. Навсякъде , масивни скални планини в странни форми и невероятни пастелни цветове изглеждат като да изникват от нищото. Скалните рисунки в естествените пещери носят доказателства за преисторическо присъствие. Днес това изключително място е подслонило няколко фамилии приятелски настроени бедуини, които посрещна туристите в своите пъстри шатри, за да ги нагостят с вкусен обяд, чай с мента и кафе с кардамон.

МАДАБА, ПЛАНИНАТА НЕБО, ЗАМЪКА НА КРЪСТОНОСЦИТЕ
Мадабабиблейското съкровище на Йордания, разположен високо в пустинята, недалеч от Аман (33 км, древен град, издигнат върху останките на някогашни римски и византийски постройки, известен най-вече с уникалните си мозайки.
Най-известната сред тях е картата на древна Палестина, изобразяваща Мъртво море, река Йордан и Йерусалим с безценно упътване към Библията.

Мозаечният град, както наричат Мадаба, храни величествени византийски мозайки.
Най-грандиозната мозайка – карта е гордо експозирана на пода на гръцката ортодоксална църква Св. Георги, построена през 1896 г. Картата е изработена от повече от два милиона малки квадратни цветни камъчета и изобразява множество свещени християнски места. Стотици други изключителни мозайки с растения и животни, сцени от живота на хората и от гръко-римската митология красят най-старите домове и църкви на Мадаба. Целият мозаечен рай обаче все още не е напълно открит…

На 7 км западно от Мадаба, на 800 м над морското равнище се извисява планината Небо.
Това място ревностно храни последните стъпки на Моисей, от тук Той вижда Обетованата земя и предава Богу дух. Тук остава и вечният му дом.
На мястото е построена църква, посетена от Папата, който собственоръчно засял дърво в градината.
От планината на юг през пустинята се стига до замъка на Кръстоносците – строен е “надолу” – под видимата част има 7 “етажа”, където са живели и са се криели при обсада християните. Когато крепостта най-после пада в ръцете на неверниците, на същите им отнема 6 месеца, за да открият и последния кръстоносец.

На 20 километра от Мадаба се намира Мукавар. Там се е намирал дворецът на Ирод, където е държан в плен Йоан Кръстител и където е танцувала Саломе, получила като награда за танца се главата Кръстителя.

Вижте повече в галерията ни за Петра и други забележителностти

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: