Posted by: laletour | December 28, 2007

Имперските градове на МАРОКО


Пътуване през имперските градове на Мароко

С многовековната си история и множество стари кралства, не е очудващо, че Мароко е наречен дом на Императорските Градове.Въпреки, че е само на по-малко от 15 км от Европа, разликата между тях е в светове. Мароко предлага уникална и хармонична смесица между Африканската, Ислямската и Арабската култури.
От Медините и високите минарета на Казабланка до Палатите и кралските джамии в Рабат, от Римските останки във Фес до планинските селца в планината Атлас, всичко това впечатлява и кара всеки край на престоя ви там да изглежда така, сякаш е дошъл прекалено рано.

ТАНЖЕР
Един от най-завладяващите градове и пристанище на което пристигат огромно количество туристи. Tанжер е също дом най-изпечените мошенници и крадци. Разположен на северния край на Мароко, Танжер е изпълнен с международна атмосфера и има репутация на място, където се осъществяват тъмни сделки и контрабанда.

Градския център ‘Petit Socco’ е центъра и на вниманието на повечето хора идващи тук. В миналото, когато Танжер е бил неутрална международна зона, тази част на града е предоставяла възможност за едни от най-преуспяващите и съмнителни начини на живот. Част от тази атмосфера е запазена и до днес. Повечето посетители, обаче, идват тук заради съществуващият от 17 век Дар-ел-Макхзен – султански дворец в миналото и приказен музей в наши дни. В близост до него се намира и Музея на Американската Легация, свиделстващ за това, че Мароко е била първата страна в света,която е признала независимостта на САЩ.
Танжер е на 5 часа път с влак от Рабат и на кратко пътуване с ферибот от Испания или Гибралтаp.

МАРАКЕШ
“Червения град”, най-красивия и оживен в Северна Африка, първата от “имперските столици” на Мароко, основан през XI век от династията на Алморавидите, по настоящем едномилионен културен и туристически център на страната.
Основан през 11 век от династията Алморавид, където се намират “Перлата на юга”, джамията Koutoubia и минарето й, двореца Bahia, Саадитските гробници, градините Menara, известни с крупната си напоителна система, сука – типичните живописни пазари, където може да се намерят най – различни неща, и известния площад Джемаа Ел Фна, където изнасят своите представления фокусници, акробати, жонгльори, змиеукротители.
В града се намира прочутите градините на Менара, двореца “Бахия”, бивша резиденция на марокански везир, богато декорирана с рисувани тавани, гипсови орнаменти и разноцветни керамични плочки; гробниците на Саадите – династия, управлявала през XVI век – с впечатляващи резбовани тавани от кедрово дърво; площада пред Кутубия “Площад на книжниците” – място на оживена търговия с ръкописи през XII-XIII век, самата джамия Кутубия, построена по времето на втората мароканска династия: тази на Алмоадите през XII век (Джамиите в Мароко не са отворени за посещение от немюсюлмани.
В цялата страна има само 4 джамии, които могат да се посещават

Площадът Джемаа ел Фна, непонятно голям и празен с няколкото змиеукротители и жени, които татуират ръцете и краката на арабките с къна и неотменните сергии за фреш от портокал… който се превръща в неповторимо зрелище през нощта: към дневните обитатели се присъединяват улични музиканти, а празните през деня сергии се превръщат в истински ресторант на открито… В запленяващия лабиринт на медината е трудно човек да устои на красивите произведения на местните занаятчии

Разходка из палмовата гора и възможност за посещение на градините Мажорел – градините на дизайнера Ив Сен Лоран.

Допълнително може да се види :
Дар Си Саид- музея на мароканското изкуство, събрал една от най-впечатляващите колекции на продукти на занаятчийството и подреден в стара сграда на риад;
Медресето “Бен Юсеф”, което по времето на построяването си през XVI век е било най-голямото религиозно училище в страната;
Двореца “Ел Бади” (“Несравнимия”), построен по поръчка на султан Ахмед Ал-Мансур през XVI век.
Можете да се разходете и извън медината в ботаническия рай на Мажорел или палмовите градини… , а едновременно с това пробвайте преживяването наречено “калеш”, по-познато като рикша или просто един туристически файтон за вашата разходка из новите квартали на Маракеш- Гелиз или Ивернаж

КАЗАБЛАНКА
Това е най-големият град и индустриален център, икономическа и културна столица на Мароко. Този пристанищен и модерен град бил в дълбок упадък, докато французите със своите архитектурни решения и Холивуд, чрез незабравимия едноименен филм, не му придали съвременен и екзотичен образ, дължащ в голяма степен известността си на култовия филм на Майкъл Къртис “Казабланка” с Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман.

Казабланка е дом на един от монументалните паметници на мюсюлманското строителство- голямата джамия Хасан II – най-голямата джамия след тази в Мека, една от малкото отворени за посещение от немюсюлмани. Величествената сграда, издигаща се на брега на Атлантическия океан на малък полуостров, е започната през 1980 г. от крал Хасан II с идеята тя да бъде “Статуята на Свободата” за Северна Африка. От върха на 200-метровото минаре започва лазерен лъч, видим от 35км, който сочи към Мека. Комплексът, разположен върху площ от 20 000 м2 включва, освен сградата на джамията, в главния корпус на която се събират до 25 000 вярващи, и библиотека, музей и религиозни училища.
Панорамна обиколка на Казабланка включва централния пазар – Медината, квартала Habbous, площад Mohamed V, районът на резиденциите Aнфа и Корниш.

Загора – вратата към пустинята Сахара (Zagora) с два бивака при бедуините

РАБАТ
бивш имперски град и административната столица на Мароканското кралство е стратегическо място още от Древността. През I век преди Христа това е Sala Colonia в римските територии на Мароко, през XII век е обект на имперските планове на двама султани от династията на Алмоадите, а в началото на XVII век става столица на Бу Регрег – “Републиката на Двата Бряга”, основана от андалуските корсари, прогонени от територията на Испания по време на Реконкистата.
Обзорна екскурзия на града може да включва- Mechouar – отбранителните насипи и стени около Кралския дворец, Oudaya касба, комплекса на Кулата Хасан и Мавзолея на Мохамед V. Кулата Хасан е недовършеното минаре на замисляната най-голямата джамия в мюсюлманския свят, започната през 1196 г. от султан Якуб Ел Мансур. От тази кула, Мохамед V води първата петъчна молитва след връщането си от изгнание и обявяването на независимостта през 1956 г.
От другата страна на огромния площад с красива колонада (останките от “Изчезналата Джамия”) се издига мавзолея на същия крал Мохамед V, построен през 1961-69 под ръководството на… виетнамски архитект!

МЕКНЕС
основан през X век от берберското племе “мекнаса” в плодородните равнини на Саис, се издига в статут на имперски град през 1672 г., когато могъщият султан Мулай Исмаил го прави своя столица и предприема мащабно строителство и разкрасяване на града.
Това е столицата на Алауитската династия, която управлява Мароко от XVII век до наши дни.В града се намират кралските конюшни на Мола Исмаел, мавзолея на Мулай Идрис- основателят на исляма в Мароко, Баб Мансур – една от най-известните порти в арабския свят защитен с тройна стена дълга 40 км и площад Ел Хедиме.

ФЕС
Най-древния имперски град, основан през 8 в. от Мола Идрид ІІ.
С местен екскурзовод , можете да се изкачите високо над гробището Баб Ел Фтух, за да се насладите на прекрасната гледка, която се разкрива към трите части на града, свидетелстващи за разнообразна история.
Най-стария квартал Фес Ел Бали – най-старата и най-голяма медина в Магреба – е люлката на мароканската династична традиция, основан през VIII-IX век от Мулай Идрис и сина му Идрис II, от династията на Идрисите.
Впускайки се в предизвикателството “Разходка в медината на Фес Ел Бали” можете да видите джамията- университет Карауин – безспорно най-забележителната сграда в града, е основана през 859 г. от бежанката от Кейруан (Алжир – ранно мюсюлманство в Северна Африка) Фатима Ал-Фихрия, а прилежащия й университет е смятан за първия в света, където на високо ниво са преподавани граматика, теология, ислямско право…
Площадът Сефарин и библиотеката на Карауин, която съхранява над 30 000 тома религиозна , правна и медицинска литература и е една от най-престижните в арабския свят;
Площад на фонтан Нажарин –Квартал на резбарите-Квартала на кожарите – едно уникално място, където ще видите от висока тераса как се боядисват кожите по стар атласки обичай и се изработват разноцветни “папуци” (чехли), чанти, калъфи.
Тъкаческите ателиета, за да видим как се правят берберските килими, магазинчетата за подправки и парфюми, от където със сигурност няма да си тръгнем без мускус, шафран, зелен чай с мента, арабски грим, подправки и много други. Медресето Бу Инания, с уютен вътрешен двор и стени с изящно резбована кедрова украса,
Портата Баб Бу Джелуд, зауията (гробница) на Мулай Идрис и ателиетата за производство на зелиж (керамични плочки), керамика и мозайки!

Пътуване към Каньони Tогда, с височина на скалите, които достигат до 250 м., каньоните Dades и долината на Dades, El Klaa– известна с розите си и с ежегодния фестивал на розите Moussem, и оттам към Ouarzazate през множество казби.
Казбата Taourirt, филмовия център на Мароко- Уарзазат.
Около градчето е пълно с големи студиа на световните продуцентски къщи, където са снимани множество филми с исторически сюжети: библейски, за Римската империя, Египет.

УАРЗАЗАТ е нов град, разрастнал се след 1956 г., когато Мароко получава независимост от протектората на Франция, установен през 1912 г. До тогава е съществувала само казбата Таурирт, седалище на “пашата” – управник на региона, който следял движението на керваните.

“Пътят на казбите”- и казбаата „Аит Бен Хаду” – крепост от кирпич, построена на пустинно възвишение и служила за наблюдение и контрол на пътя на керваните. Аит Бен Хаду е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, най- импозантната крепост в южната част на Мароко, използвана като декор на много филми.

През високопланинския превал Тизи’н’Тишка (2260м) се прекосява главния хребет на Високия Атлас, който разкрива нероятни гледки към дълбоки долини и височинни плата. Там могат да се срещнат беребери.

Вижте повече в галерията ни за Мароко

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: