Posted by: laletour | December 28, 2007

Магнетичен ДУБАЙ


ДУБАЙ
(на арабски :دبيّ) е едно от седемте емирства, съставляващи Обединените арабски емирства, намиращи се на Арабския полуостров. Същото име носи и най-големият град на това емирство. Дубай е управляван от Х.Х. Шейх Мактум бин Рашид Ал Мактум, който е и Министър-председател на федерацията на Обединените арабски емирства.

Дубай е второто по големина емирство след Абу Даби, с население от 680 000 жители. То е разположено в Персийския залив, на югозапад от Шаржа и североизток от Абу Даби.И е осмото чудо на света.

Площ: Дубай заема площ от 2,438 квадратни мили

Климат: ОАЕ имат субтропичен безводен климат с редки валежи, по-малко от 13см на година.
Температурите варират от 10 градуса по Целзий до 48 градуса по Целзий. Средната дневна температура през януари е 24 градуса, а през юли е 42градуса.
Времева зона: Часовниците в ОАЕ са с 2 часа по-напред от часовниците в България

Официалният език на Дубай е арабския, но английският език е по-широко използван, особено в бизнеса.
Говори се още хинди, урду,малаялам, персийски, пинджаби, тагалски.
Ислямът е официалната религия на всичките шест емирства. Голяма част от местното население изповядва суни ислям. Има и малцинства от индуисти, сикхи и християни.
Немюсюлманите в държавата са свободни да изповядват свободно религията си, но нямат право да проповядват публично или да разпространяват религиозни материали. Правителството следва политика на търпимост спрямо чуждите религии и много рядко се намесва в религиозната им дейност.

Транспорт: Дубай предлага евтина и ефикасна транспортна мрежа; таксита, градски и извънградски автобуси, коли и лодки под наем.

Икономика: ОАЕ е една от най-богатите държави в света с БВП от 378,761 Милиона Дирхама за 2006г, и е трета в света по резерви на гориво. Освен печалба от гориво, Дубай допринася за икономическото развитие на ОАЕ със следното: недвижими имоти, туризъм, търговия, банково,финансово дело и производство.
Дубай, която привлича над 6 милиона туристи годишно прогнозира до 2010 г. броят им да нарасне до 15 милиона.

Етническо разнообразие: Въз основа на множеството чуждестранни компании установили се в Дубай, повече от 80 на сто от населението е съставено от хора от целия свят. Дубай е своеобразен дом на хора от близо 200 националности.

Петролните залежи в Дубай са по-малко от една двадесета от тези на Абу Даби и сега приходите от тях представляват много малка част от тези на града.

История: Седемте независими емирства- Абу Даби, Дубаи, Шария, Аджман, Рас Ал Кайма, Умм Ал Кувеин и Фуджейра са се обединили през 1971г. Столицата на ОАЕ е Абу Даби, а Дубай търговската столица на емирствата.

Дубай е древен град, известен със своите традиционни пазари (суки). Местата, които могат да се разгледат, са много, но сред най-известните са Двореца на шейха, Дубайския музей и Джумитра.
Градът е изпълнен с модерни небостъргачи като Емирските Кули, които са 12-ата и 24-тата най-високи сгради в света, също така и луксозния 7-звезден хотел Бурж Ал Араб, превърнал се в символ на Дубай.
Както и небостъргачът Бурж Дубай, който още е в строеж и като стане готов той ще бъде най-високия в света 750-800 м.
Планира се проектирането и построяването на изкуствени острови, най-големите в света – трите Палмови острови в Джумейра, Джебел Али и Дейра, Остров на света и Дубайска брегова линия, които ще включват вили, магазини и хотели.

Дубай е град, който си е повярвал, че може да привлича. Само преди две поколения шепата негови жители са оцелявали благодарение на несигурната търговия с фурми и перли. Днес заради визията на управници като шейх Мохамед бин Рашид ал Махтум (и щастливото обстоятелство, че англичаните се натъкнали на нефт край бреговете на ОАЕ) просперитетът сред арабското население е повсеместен, а поминъкът на бедуините може да се види само в Heritage Village, „Етъра на Дубай”.

Въпреки че градът диша под ритъма на мюсюлманския календар, икономическият успех се крепи върху труда на хиляди чуждестранни работници и служители. По последни данни населението на Дубай е над милион и триста хиляди души, три четвърти от които са чужденци.

Липсата на данъци, множеството финансови и търговски облекчения, изобилието от работни места и относително либералното за арабския свят общество обясняват невероятната трансформация на това непоносимо горещо парче пустиня.

Не случайно кратката зима в Дубай е тукашното дефакто лято. Това е единственият сезон, в който човек може да си покаже носа навън, без да получи топлинен удар. В почивния петъчен ден Creekside Park е пълен с индийски и арабски семейства, които прекарват деня на открито. Велосипедистите са навсякъде. По лагуната, туристите се возят на лодки абра. Плажовете също са пълни. Тук човека може и да оцелее без кола, но без климатик никога.

В грижливо реставрираната Бастакия – историческата част на Дубай, където се намират най-старите постройки и крепостните стени на града – проблемът с жегата е решен старомодно, но ефективно. Гъсто разположените сгради хвърлят сянка върху тесните улички и предпазват от нажеженото слънце и “зимните” 25-градусови температури. Кули за охлаждане стърчат над всяка къща. Навремето в най-големия пек обитателите седели под кулите и се охлаждали от течението.

В Музея на Дубай, разположен до самата Бастакия, може да се види възстановка на примитивна кула, направена от палмови листа.Кулите за охлаждане, са естествени климатици, една от най-естетските черти на града и са най-вероятната причина днес Бастакия да е историческа забележителност, а не мол “Бастакия”. Вместо да изравнят района с пясъка, местните управници решили да реставрират постройките.
И започнали да строят декоративни кули за охлаждане из целия град. Днес тези кули са навсякъде.

Джамиите са другата визуална характеристика на Дубай. Минаретата са толкова начесто, че на моменти изглежда сякаш всеки има по едно в задния си двор. Това е най-вярно в Джумейра, богат крайбрежен квартал, където къщите са с големината на джамии. За сметка на това в уличките край Бастакия единствените два индуски храма в града са трудни за откриване. Но в празничен ден върволицата от вярващи, окичени с цветни гирлянди, е сигурен начин да намериш духовния дом на най-голямата чужда общност в града.

Какво може да преживеете в Дубай

САФАРИ с барбекю в пустинята
два часа екстремна гонитба по пясъчните дюни на пустинята, посещение на камилска ферма и възможност за езда на камили. Вечеря с програма – очарователни танци под звуците на загадъчна и нежна арабска музика.
Цена: 65 usd / с вкл. вечеря/


КРУИЗ на арабска галера
прекрасна възможност за романтична вечер на традиционна арабска лодка. Двучасова разходка по канала на Дубай – една от забележителностите на Емирството и вечеря с изискани блюда и тиха музика, феерия от светлини и аромати.
Цена: 60-65 usd

ОБЗОРНА обиколка на Дубай
среща между впечатляващо съвремие и интригуваща култура и история. Внушителни, архитектурни ансамбли / Бурж Ал Араб/, исторически паметници / Джамията Джумейра, Двореца на шейх Мохаммед, Златния пазар/ и посещение на Историческия музей – това е част от програмата на обзорната обиколка.
Цена: 35 usd


Организиране на екскурзии до Абу Даби
столицата на Арабските Емирства и най-голямото от седемте.
Цена: 60- 65 usd

ЕКСКУРЗИЯ до АЛ ЕЙН
Градът е планиран като градина и предлага уникални панорами към морето. Тук булевардите са три и по протежението им няма високи сгради. В Ал Ейн се намират Университетът на ОАЕ и най-големият зоопарк. Единственият по рода си пазар на камили също е разположен тук.
Цена: 60 usd

АКВАПАРК Wild Wadi
един от най-усъвършенстваните водни паркове в света. Намира се между хотелите Бурж Ал Араб и Джумейра бийч. Проектиран и изграден, за да създава удоволствие, аквапаркът предлага както разнообразни силно екстремни, така и по-спокойни забавления. Цена: 55 usd.


ОБЯД или вечеря в Бурж Ал Араб
Най-високият и най-луксозният хотел в света! За интериора на помещенията са се погрижили 250 световно известни дизайнери и използвани 840 кг злато. Хотелът е истински шедьовър на архитектурата, строителството и изкуството. Цена: 145-155 usd.


Шаржа – Ажман
Шаржа- градът на културата, се намира много близо до Дубай.
UNESCO обявява Шарджа за Културният град на Арабския свят за 1998 година.
В този град може да видите- Забележителната джамия на крал Фаисал, монумента Ал Итхад, Стария дворец на владетелите, Музея по естествена история или Археологическия музей. Ще спрем на един от най-известните пазари в Шаржа – Синия пазар, намиращ се на крайбрежието на лагуна, с неговите красиви мозайки и традиционен стил.
Друг пазар, който може да видите е Мажара, който е построен с мозайки и купол, Парка за диви животни.
Цена: 35 usd.

Вижте повече в галерията ни за Дубай
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: