Posted by: laletour | December 28, 2007

Опознайте МарокоКралство Мароко е изпълнено с трескаво оживление, приятелско и стимулиращо в същото време. Поразяващи гледки, замайващи водопади, романтични залези, цъфтящи поля с бадеми,диви плажове Големи и малки открити пазари са разпиляни по цялата страна, със струпани купища черги, произведения от дърво, накити и бижута, и кожи – известни, като едни от най-меките в света. Необичайни хора от вкоренени в историята племена, лъскави дълги одежди и пищни златни бижута

КРАЛСТВО МАРОКО е държава в Северозападна Африка. Покрай Атлантическия океан има дълга крайбрежна ивица, която през Гибралтарския проток достига до Средиземно море. На изток граничи с Алжир, на юг със Западна Сахара и Мавритания, а на север и запад с Атлантическия океан.
На север граничи по суша с испанските анклави Сеута и Мелила.

Официалните жители на Мароко са берберите. Тези хора са живели в родови племена и не са имали признат ръководен орган, който да ги обединява всички. Племенните бербери са живели според законите на племенния вожд.

Площ: 710,000 кв.километра
Население: 31 милиона жители
Столица – Рабат (1.6 млн. ж.).
Етнос: 55% Арабски; 44% Бербери; 0,7% чужденци
Езици: Арабски, Френски, Испански; Кастилски, Английски
Религия: 98% мюсюлмани, 1% христяни, 1% евреи
Правителство: Kонституционална Mонархия.
Глава на държавата и правителството е кралят, който е както светски, така и духовен водач “повелител на правоверните”.

Официален език – арабски,
говорими – марокански с диалект на арабския (дериджа), френски, испански и берберски.

По-големи градове Казабланка (3.4 млн. ж.), Маракеш (1.7 млн. ж.), Фес (1.2 млн. ж.),
Танжер (650 хил. ж.), Тетуан (280 хил. ж.), Уджда (500 хил. ж.), Агадир и др.

Днес в Мароко преобладават арабите, но страната в миналото е населена с бербери, които представляват около 40% от жителите. Част от населението на юг е чернокожо; робството дълго време е съществувало в областите на оазисите. Има голяма еврейска общност, пуснала корени преди 2000 год.; масово емигрира към Израел и Франция при независимостта на Мароко.
Около 9% от населението на страната водят номадски или полуномадски начин на живот.
конституционна монархия.

Стопанството – аграрна страна с относително добре развита добивна промишленост.
В селското стопанство са заети 40 % от активното население. Обработват се 20 % от територията на страната. Отглежда се ечемик, пшеница, царевица, просо, сорго, овошки и картофи
На страната се падат 70 % от световните запаси на фосфати и 30 % от световния експорт. Разработват се находища на кобалт, олово, манган, цинк, мед и др. Развива се машиностроене, химическа промишленост и др.. Мароко е един от световните производители и износители на цитруси. Развито е лозарството и отглеждането на маслини. Животновъдството е пасбищно. Отглежда се едър рогат добитък, овце, кози и камили. Важен стопански отрасъл е морският риболов.

Мароко има добре развита транспортна инфраструктура – 60 хил. км. шосета, 2 000 км ж.п. линии, 10 международни летища и големи морски пристанища (Казабланка, Танжер, Сафи).
Туризъм – историческите паметници и добре развитата туристическа инфраструктура са предпоставка за доброто развитие на отрасъла – 3.2 млн. туристи, годишно.

Характерно за Мароко…

Характерно за Мароко са пустинята Сахара– доходен бизнес за много мароканци,Атласките планини с най-висок връх Тубкал/4165 м./,
с двата автономни испански града на африканска територия – Сеута/77000 хил. ж./,разположен срещу Гибралтар и Мелиля/66000хил.ж./, разположена срещу Малага-царство за търговци и контрабандисти и рабира се гр.Агадир със своите прекрасни плажове.

Най-голям град е разбира се Казабланка /около 4 мил.жители/, но доста интерестни и известни са градовете Маракеш,Фес, Танжер,Тетуан, Мекнес,Уарзазат,Сафи и др.

В Рабат се намира мавзолеят на Мохамед V,последният султан и първият крал на Мароко след получаване на независимостта от Франция,дядото на сегашния крал .За изработване на мавзолея е използвано 14 т. злато, а конструкцията му наистина е внушителна.

Столицата на Мароко -Рабат е чист и приветлив университетски град с много кафенета и ресторанти,където най-често се пие зелен ,пресно набран чай -нана и по-рядко кафе и се консумира кус-кус с агнешко месо или печени пилета.
Както всички арабски градове, така и Рабат си има своята Медина -типично арабско творение с много малки магазинчета и сергии,където цените и качеството на стоките си подхождат, но са достъпни за всички.
Медината е душата на града, но във всеки град има нещо различно в това творение.

Най-големите медини са в Казабланка, Фес и Маракеш, където много често преобладява любимият цвят на арабите – синьо и където можете да намерите интересни произведения на арабската артизана..

Една от най-големите джамии в света е Хасан ІІ в Казабланка, където за построяването и се е взело част от Атлантическия океан. Доста красива и архитектурно издържана,тя привлича хиляди вярващи мюсулмани.

Танжер е най- европейски град в Мароко,където вечер мароканците, работели в Европа, демонстрират красотата на своите коли, а крайбрежният булевард е приятно място за разходки.

Горещините през лятото са много големи /40-45 градуса на сянка/.
Палмите в Мароко са по улиците,покрай реките и океана,морето, в предпустинните области и техните плодове-фурмите са гордост за мароканците/сладки и едри/.
На север се намират доста красиви и девствени средиземноморски кътчета, като град Мартил, курортното селище Кабо Негро, Ал Хосейма, а ако искате да се насладите през зимата на сняг,то трябва да се посети град Ифран, с многобройните липи по улиците и климат, наподобяващ нашия.
През лятото ,когато температурата във Фес е 40 градуса,то в потъналия в зеленина и цветя Ифран,тя не надвишава 25 градуса.

В Мароко е разрешен алкохолът, но рядко ще се види пиян арабин по улиците. Има и барове,където можеш да се насладиш на арабски танци и красиви танцьорки.
В Мароко не се продават замразени пилета. Обикновено те се обработват пред купувача и са готови за печене или готвене

Автентичната мароканска къща е с варосани бели стени, миндерите с меки възглавници, рафтовете с всевъзможни шишенца и изсушените подправки и зеленчуци, окачени по стените.Задължително в обзавеждането на стаите са подходящи екзотични аксесоари. Мароко е известна с своята лакирана керамика със сложни плетеници и орнаменти, ръчно дялани дървени предмети и ковано желязо или месинг.

Най-голямото забавление на арабите, особено на жените, е телевизията и всеки има сателитна антена,прозорец към света.Кабелната телевизия почти не съществува и едва сега се правят неуспешни опити за въвеждането и.

Мароко се слави и с изработката на красиви мебели,както в типично арабски стил, така и най-модерни творения, които се купуват не само от мароканците, но и от чужденци.

В Мароко може да се види и пещерата на Херкулес /Танжер/, където той е бил затворен, но със своята сила е пробил отвор и така се е образувала Африка. Близо до пещерата се намира и фарът, където Средиземно море се влива в Атлантически океан – среща на нежноста и силата ,за да настъпи спокойствието на морската повърхност.

Мароко се слави с качествени и евтини кожи и кожени изделия, чието боядисване по древни методи ,прави стабилност и устойчивост на цветовете.

В Казабланка можете да намерите всичко ,изработено от кожа /та нали това е търговският център на Африка/,но не забравяйте да се пазарите за цената, която понякога се удвоява, дори утроява.
И двата най-голями града – Рабат и Каза,както я наричат съкратено, си имат своите модерни булеварди и сгради,паркове и градини,хотели и ресторанти.

Перлата на мароканския туризъм си остава Агадир – град с многобройни хотели,дълга плажна ивица и вечно лято, а типичните марокански пазари, в които се стичат търговци от цяло Мароко,са удоволствие за всички туристи.Хотелите предлагат много атракции и забавления.

МАРОКАНСКАТА КУХНЯ, прилича на българската с малко изключения, при мароканската липсват тежките запръжки и термичната обработка на високи градуси. Храната се приготвя основно на пара и чрез варене, което я прави изключително здравословна и вкусна.
Пикантна е, без да е люта, малко е тежка и бързо засища, използват се много подправки – шафран, мента, куркума, дафинов лист, естрагон, комбинират се вкусовете – месо със сушени плодове, сладко със солено.

Типичния им хляб се нарича батбут .Приготвя се от втасало домашно тесто, пълнено с варен праз лук, куркума и други характерни подправки, изпечено на специален сач, /бегло напомня за българския лучник/ .
Мароканците консумират салатите си,намазани върху още топлите тънки парчета хляб……какво ще кажете за една салата с карамелизиран лук, орехи, канела, сушени сливи и кайсии.
Много специфично ястие е пилето с лимон и зелени маслини.
Това, което доминира на масата на мароканците, е кускусът, но е добре да се знае, че този, който се продава на пакети у нас, няма нищо общо с техния. Кускус с портокали, лимони и сушени плодове звучи твърде екзотично, но се предлага и с месо.

Мароканският чай е поне три пъти по-силен от кафето.
Церемонията по наливане на чай е автентична по специална технология, която да го обогати с въздух и аромат. А не посегнете ли към наргилето докато отпивате от освежителната напитка, все едно че не сте стъпвали в мароканска къща. Познавачите твърдят, че наргилето подпомага храносмилането, а пречистеният през водата тютюн оставял превъзходен послевкус.

Вижте повече в галерията ни за Мароко

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: