Posted by: laletour | December 30, 2007

Нещо интересно за ДУБАЙ


ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ за ДУБАЙ

Местоположение: Дубай се намира на източното крайбрежие на арабския полуостров, на югозападния ъгъл на арабския залив. Хората на Дубай се наслаждават на 365 слънчеви дни в годината, със хладни нощи и случайни дъждове в месеците от ноември до март.

Алкохол:
Алкохол се сервира предимно в ресторанти и хотели, но може да се закупи за лична консумация от Duty Free Shop на международното летище. Алкохол се продава само на граждани които не са мюсюлмани. Нулева толерантност към шофиране под влияние на алкохол.

Арабската кухня
е богата, ароматна и разнообразна. Дюнерът и локумите се похапват с удоволствие от много хора. Много характерен е арабския хляб, питки и „джобове”. Арабите предпочитат агнешкото и пилешкото месо, както и пикантните подправки. От ориза те приготвят сарми и едно от любимите си ястия пилаф(ориз с масло). Зеленчуците, особено патладжаните присъстват често на трапезата в салати или основни ястия като гювечи. Арабската кухня е известна и с многото печени на шиш меса, кебапи и др.
Най-известните десерти са сутляша, халвата, кадаифа, и баклавите.

Валута и кредитни карти:
Официалната валута на ОАЕ са дирхамите (AED или Dhs)
Всички банки работят:
от 8 до 13 часа от Събота до Сряда
от 8 до 12 часа в Четвъртък.
Обмените бюра работят до късно през нощта.
Всички международни кредитни и дебитни карти са приети в Дубай.

Етикет на обличане:
Посетителите на Дубай са свободни да се обличат по свое желание. Шорти и къси поли са приемливи за жените. Повечето жени и мъже от емиртството предпочитат да се обличат в традиционните си дрехи.
Леките летни дрехи могат да бъдат носени почти целогодишно, но температурите могат да паднат много рязко през нощта по време на зимата.

Дубай е известен със своята гостоприемна същност и богато културно наследство. Хората от емирствата посрещат топло всички свои посетители. Разрешено е снимането на сградите в Дубай. Местните хора, особено жените, не приемат с особена охота, когато биват снимани без тяхното разрешение. В основни линии, избягвайте да снимате хора облечени в национално облекло.

Безопасност и Охрана:
Дубай е изключително безопасно място за посетители, с нищожна възможност от пораждане на неблагоприятни събития. Независимо от това, заключвайте колата си и се грижите за вашите лични вещи.

Духовният дом на повечето европейци са моловете.
Молове като- Deira City Centre, BurJuman, Wafi, Lamcy, Al Ghurair, Sahara, Ibn Battuta и естествено Mall of the Emirates се организира едно то най-значимите събития в Дубай- Шопинг фестивала,световно събитие, за което дубайците са построили отделен град, наречен Global Village. Говори се, че единственото на което шейхът държи е всичко, което изкарват чужденците, да остава в Емирството и шопинга е именно това.

“Мадинат Джумейра” е луксозна, модерна версия на типичен арабски сук. Комплексът е сгушен до хотел “Бурж ал Араб”, най-високия хотел в света и до днес най-известната архитектурна забележителност на Дубай. “Мадинат Джумейра” е отрупан със скъпи магазини за сувенири, бижута, тъкани и килими. Това е мястото, където ти прошепват на ухо защо силуетът на “Бурж ал Араб”, доскоро на всеки дубайски номер на кола, е изчезнал оттам за отрицателно време. Оказало се, че гледан от водата, този символ на арабския просперитет изглежда като – срам и позор – християнски кръст.

Сезонни мероприятия

Дубай се слави с много пъстър календар от социални събития.
С международни спортни събития, развлекателни и пазарни фестивали, целогодишни музикални и културни програми.

Като се започне от най-богатото конно състезание в света, международните джаз фестивали, световната купа в Дубай, фестивала на пазарите, Дубай често домакинства и значими регионални търговски изложения. Независимо, че се организират важни събития отговарящи на определения сезон, лунният календар и свещеният месец на Рамадан се сменят всяка година.

Направления на основните мероприятия в Дубай

Януари:
Маратон в Дубай,
Фестивал на пазаруването в Дубай,
Международен джаз фестивал в Дубай,
Купата на емирствата по ветроходство Dhow,
Международна регата в Дубай.

Февруари:
Надбягване –Тери Фокс,
Шампионат по тенис на корт

Март:
Класически шампионат Пустинен Голф в Дубай,
Световна Купа в Дубай,
Международно предизвикателство по кайт сърфинг в Дубай


Април:
Бижутериен международен фестивал

Май:
Местни и международни събития

Юни:
Летни изненади в Дубай,
Национален Ветроходен Шампионат

Юли и Август:
Летни изненади в Дубай

Септември:
Местни и международни събития
/Дубай, фестивал под мотото “Загриженият град”/

Октомври:
Gulf IT Изложение (GITEX),
Емиратско пустинно предизвикателство

Ноември :
Сезона на конните надбягвания,
Традиционна надпревара по ветроходство “Dhow”

Декември:

Ръгби, въздушно шоу,
Голямата Награда на Дубай,
Национални празненства,
Обиколка на места от особен интерес

Имате много възможности да се наслаждавате на брилянтни гледки към града от водата: бляскави небостъргачи от една страна, и стари търговски центрове от друга. Дубай се разделя от тесен залив.

Най-зашеметяващата гледка в Дубай е между най-високата сграда в света Бурдж Дубай и Дейра.Основните атракции в Дейра включват историческата местност Бастакия, също стария Сукс и покритите пазари.

Музея в Дубай е разположен във възстановения форт на Ал Фахиди и ако за пръв път посещавате Дубай това е задължително място да се види.
Форта е строен през 1799 за да брани града от нападения и функцията му е била да бъде палат, затвор и сега музей. В музея се помещават действителни размери на восъчни фигури и галерии изобразяващи арабски къщи, джамии, градини, пустини и морски живот.

От страната на най-високата сграда в света, Бурдж Дубай е Наследственото селище, разположено в област Шингадах, което представлява семейна дестинация за хора които обичат да се наслаждават на майсторлъка и изработките на местните занаятчии. Съседното селище предлага културен микрокосмос от гмуркачи на перли и рибари. Възстановената къща на Шейх Съид Ал Мактоум в момента е музей посветен на управителя на Дубай в края на 19 век. Със своите необикновени стаи и автентични вятърни кули тази къща представлява едно от най-добрите постижения на местната архитектура.

На запад от центъра на града се намира популярното предградие Джумейра, дом на най-добрите луксозни хотели и курорти, с девствени плажове и комплекси за водни спортове. В Джумейра се намира Великата Джамия, реставрирана през 1998, с най-високото си минаре за града, 9 огромни купола и 45 малки купола- отличителен белег и важно място за поклонение.

Близо 115км на юг от Дубай, в сърцето на скалистите Хата планини, е 3 хиляди годишното селище Хата, важно историческо място за региона.
Двете кули надвисващи селището са били използвани за отбрана срещу вражеските нашествия, и в един избран от вас ден за почивка вие можете да посетите къщите на Традиционните Занаятчийски и Палмови Продукти, Дворцовия Център и 200 годишната Шария Джамия.

В контраст с традиционното в Дубай са изключително модерните съоръжения за бизнес и забавления.

Дубай е дом на Ски Дубай– първият покрит ски комплекс в средния изток. Този уникален комплекс е разположен на 22,500 кв. м., и контролната температура е -2 градуса по Целзий. В Ски Дубай можете да разчитате на квалифицирани инструктори, които ще ви обучат как да карате ски или сноуборд.
В комплекса също има магазини, ресторанти и най-големият снежен парк в света.

Най-добрите сделки
Дубай е същински рай за купувача! Дали ще е злато, техника, килими, подправки, текстил или други- има по нещо за всички.

В Дубай се намира и един от най-големият пазар на злато в света, продавайки всичко от кюлчета злато до ръчно изработени бижута. Пазарлъка е добре дошъл навсякъде. Областта Златен Сук в Дейра има бляскави улични магазини и стотици други малки магазинчета по алеите.
Новопостроеният златен и диамантен парк на пътя Шейх Зайед е главната атракция за сериозните купувачи.

Дубай е домът най-престижните молове, бутикови магазини, хй-тек магазини и обзавеждане в средния изток. В този град се предлагат маркови изделия на изненадващо ниски цени. В моловете се поместват големи киносалони, ресторанти и центрове за забавление на деца и възрастни с цел създаване на пълно семейно удоволствие от пазаруването.

Ако желаете да пазарувате по старите и традиционни пазари в Дуабй се разходете по тесните пътеки на Базар Меена, Карама и Наив. Там можете да се отдадете на покупка на евтини репродукции на международни марки; кожени изделия и текстил; компютърни и електронни аксесоари и арабски парфюми.

На повечето пазарни сборища или културни дестинации се продават сувенири представляващи Дубай; Седемте пясъка на ОАЕ, традиционно бедуинско бижутерско, пясъчно изкуство, пакетирани фурми и други продукти от фурми, арабски сладки, дървени и палмови изработки.

Забавления и рекриация
Дубай е една целогодишна и вълнуваща дестинация, която предлага безгранични възможности за почивка и рекриация. В емирството можете да се разхождате по алеите на семеен парк с буйна растителност да изкарате приключенски ден във водите на арабския залив или да се насладите на глезеща сесия в един многото спа центрове.

Някои от плажовете на Дубай са в съседство или част от частни хотели, където срещу малка такса, можете да изкарате един ден на пясъка и водите на арабския залив. Други плажове- Корниш и Креек- са свободни за публичен достъп и се славят с разнообразни водни развлечения и спортове.

Пустинно сафари:
Една от най-популярните туристически атракции в Дубай е да отидеш на сафари в пустинята: уникално изживяване което съчетава приключение с джип , камили, хена дизайнери, укротители на орли, кючекчики, и барбекю под звездите.

Други атракции включват:
ски на пясък, сандбоурд, картинг по пясъка и шофиране с джип.

Риболов:
Топлината и подслона на залива привличат голямо разнообразие от риба. Някои местни компании предоставят целодневни пътувания до местата гъмжащи с риба, на 12 км от брега на Дубай.

Голф:
Уникалната черта на Дубай е, че само в тази точка на света се провеждат международни турнири от европейски и азиатски PGA кръгове. На запалените голф играчи им се предоставя широка гама от голф клубове и голф игрища, всеки с клас за шампионска лига с различни видове предизвикателства.

Лечение и терапия:
Дубай е дом на голям брой спа центрове и здравни клиники, с международно признати сертификати или места с антични китайски или индийски холистични процедури.

Вижте повече в галерията ни за Дубай

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: