Posted by: laletour | January 4, 2008

ЕКСКУРЗИЯ до ПЕКИН


ПЕКИН
7 дни/ 6 нощувки
От 390 EUR

Ден 1.
Заминаване от София с международен полет за Пекин.

Ден 2.
Посрещане на летището в Пекин от екскурзовод. Трансфер до хотела. Свободно време, когато можем самостоятелно да разгледаме града.

Ден 3.
Закуска. Разглеждане площад Тянанмън, Забранения град, Небесния Храм. Обяд в старинния ресторант Куан Джу Де (включва патица по Пекински), посещаваме акробатично шоу на живо в театър Чаоянг, вечеря.

Ден 4.
Закуска. Посещаване Великата Китайска стена при Бадалинг, на обяд похапваме Сичуанска кухня в известен местен ресторант. Разглеждане Свещения път и Гробниците Мин.

Ден 5.
Закуска. Посещаване на Летния дворец, Храма Лама и прочутия зоопарк в Пекин. Обяд.

Ден 6.
Закуска и свободно време.

Ден 7.
Излитане от Пекин.

Избор на хотели

Four Star Hotel:
HOLIDAY INN HOTEL in Beijingwww.chinahighlights.com
TIANTAN HOTELwww.cbw.com/hotel/tiantan/

Three Star Hotel:
Golden Palace Silver Street Hotelwww.sinohotelguide.com/beijing

Цената включва:
Нощувки със закуска
Храна и входни такси за обектите включени в програмата
Екскурзовод на английски език
Всички трансфери

Цената не включва:
Самолетен билет София – Пекин – София /от 630 EUR-…. на Аерофлот/
Храна
входни такси за обекти, невключени в програмата

** Цените са за минимум 10 човека и зависят от категорията на хотела

Виза: ДА /30 USD/
Валута: йоан; курс 1 щ.д. = 8,4 йоана
Часова разлика: + 6 ч.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТТИ НА ПЕКИН

ЗАБРАНЕНИЯТ ГРАД
Забраненият град е най-големият дворец в света.Планиран е до последната летва като символ на хармонията във Вселената. Навсякъде в архитектурата му прониква числото девет. 9999 са стаите в двореца, като под стая или помещение се има предвид пространството между четири подпорни колони. Така една зала може да се състои от 12-18 помещения. Дворецът е разделен на мъжка и женска част, като се повтаря рисунъка на символа Ин-Ян. Ян е мъжката половина с парадните зали, разположени по оста Юг-Север. Черната точка е павильонът на Императрицата, където тя се е намирала по големи празници и церемонии. В северната част са жилищните помещения на императора и неговото семейство от седем главни и огромен брой второстепенни съпруги. Пак там са слугите, евнусите, готвачите. В двореца е можело да има само един мъж, за да се гарантира чистотата на поколението. Затова другите мъже задължително са били кастрирани.

Дворецът е обкръжен от висока стена с четири бойни кули в ъглите и дълбок ров, който е свързан с канал с парка Бейхай, където е прочутата Бяла пагода, копие на Бялата пагода в Янджоу и оригиналната стена на Деветте дракона /символ на императорската власт е Дракона, заедно с жълтия цвят и числото 9/.

Веднага зад северния изход на Забранения град е Паркът Дзиншан. Това е изкуствен хълм, създаден от изкопаната земя на рова. На хълма има пет беседки, от най-горната се вижда цял Пекин. В този парк се е обесил последният император от династия Мин, предпочел смъртта пред това да се предаде на манджурците.


Храма на Небето- Отново ориентиран Юг-Север с дълга алея се свързват главните му постройки. Всичките са подобни, основен е главният павилион – построен върху три стесняващи се кръгли платформи. Покривът е покрит с турско сини глазурени плочки. Смята се за шедьовър на акустиката, както и стената пред него. Императорът заставал в центъра за молитва и гласът му се чувал усилен като през рупор. А стената има своя тайна – ако двама застанат в двата края ще се чуват без да викат.


Императорските градини в Пекин
Пекин има над 800-годишна история като столица, в резултат на което в града са останали десетки императорски градини. Те са уникален паметник на китайското парково изкуство.
Сред тях, градината в парка Бейхай има най-дълга история в света.

Сегашният парк Бейхай заема около 70 хектара площ, от която водната площ заема повече от половината. В центъра на езерото в парка се намира един малък остров – Ционхуа, на който се издига бяла тибетска кула. Кулата е построена от императора на династия Цин, който е бил последовател на тибетския будизъмата стена на династия Иу
Гледайки на юг над бялата кула, туристите ще открият, че заедно с долния остров Ционхуа, във водата има още три острова. Трите острова са построени от китайските майстори, според специфичния занаят за построяване на императорските градини, който се нарича “Едно езеро с три планини“.

Императорския дворец заема около 300 хектара площ, и е безценен паметник на китайската паркова архитектура. Главната забележителност на двореца е съчетанието от планината Уаншоу и езерото Кунмин. Планината е над 50 метра и прилича на прилеп, а езерото прилича на праскова. Според китайската традиционна култура, прилепът означава щастие, а прасковата – дълъг живот. Дворецът e построен от император Цианлон от динасия Цин по случай рождения ден на майка му. Затова, дворецът напълно отразява особеностите на китайската култура за щастие и дълъг живот.
Най-известната забележителност в двореца е галерията, с 728 метра дължина, която е най-дългата галерия в света, и е вписана в книгата на Гинес.

Ихъюен или Летния дворец е в северозападната част на Пекин. Построен около езеро е една от най-впечатляващите забележителности на Китай. Около езерото има поредица от дворцови постройки, а по брега е построена най-дългата покрита алея в света. С характерен китайски покрив, на места има кръгли куполи със стенописи. В края на алеята се завива надясно към малък залив и внезапно пред очите се изправя величествен каменен кораб с драконова глава на кърмата. Той е символ на цялото управление по времето на Цъси, тъй като тя използва парите, предназначени за построяването на китайска военна флотилия, за изграждането на Ихъюен. Вместо истински кораби е останал този единствен каменен кораб.

Ламаисткият храм в центъра на Пекин, е истинска перла в архитектурата на Китай. Той представя тибетския будизъм, в последната постройка се намира най-голямата статуя на Буда в света, направена от едно единствено дърво. Статуята е записана в рекордите на Гинес. Преди да стане манастир, резиденцията е била дом на принц Ин Джън, а през 1723 е дарен на императора. Името му от тогава е Юнхъгун

Съвсем близо до Юнхъгун е Храмът на Конфуций. На фона на реставрациите, които се извършват в цял Пекин за Олимпиадата през 2008 г., Храмът на Конфуций изглежда полуразрушен и запуснат. Изглежда като символ на бързото развитие и изоставянето на изконните традиционни постулати на конфуцианството. Неумолимо нахлува глобализацията и в приказното Срединно царство и все по-осезаемо хитростта и пресметливостта заместват доброто сърдечно отношение към чужденците в столицата

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: