Posted by: laletour | January 18, 2008

КИТАЙ- Земята на дракона


Ако има страна в света, която в ХХI век се очаква да направи истински бум в туристическата индустрия, то това без съмнение е Китай. Тази огромна държава с над 6.9 млн. кв.км площ, притежава в наследство една от най-ранните цивилизации на планетата. Достатъчно е да припомним, че тук се намира едно от седемте чудеса на света – Великата китайска стена, че тук е родината на някои от най-известните изобретения на човешкия гений: барута, компаса, коприната, финия порцелан, лунния календар (един от най-старите в света!), първата енциклопедия (с 1000 тома!), първият звезден каталог и пр.
Тук са 14 от най-високите планински върхове в света, над 8000 метра, тук е третата след Нил и Амазонка река на планетата – Яндзъ, с дължина над 6700 км.Тук живее и най-многобройното население на земята – над 1,3 милиарда души.

Китайската народна република (традиционен китайски: 中華人民共和國, опростен китайски: 中华人民共和国, е държава, разположена в Източна Азия. На североизток Китай граничи с КНДР (1 416 км), на север – с Русия (3645 км) и Монголия (5677 км), на югозапад – с Афганистан (76 км), Пакистан (523 км), Непал (1236 км), Бутан (470 км) и Индия (3380 км), на юг – с Мианмар (2185 км), Лаос (423 км) и Виетнам (1281 км), на запад и северозапад – с Киргизстан (858 км), Казахстан (1533 км), Таджикистан (414 км), на изток и югоизток има морски граници с Япония, Филипините, Малайзия, Бруней и Индонезия.

Площ – 9 596 960 кв. км.
Население – 1 306 313 800 души
Столица – Пекин
Валута – юан
Език – китайски, диалекти

Китай се състои от 22 провинции ; Тайван и Тибет се разглежда от правителството също като 23 и 24 провинция. Освен това има 5 АР автономни района населени с пет големи малцинства, 4 града на централно подчинение и 2 ОАР Особени административни рaйони – Сянган /бивш Хонгконг/ и Аомън /бивш Макао/, които се ползват със значителна самостоятелност.

Най големи индустриални градове: Пекин, Шанхай, Сиан, Хонг Конг , Макао и др.

Китай е разположен в умерения, субтропичния и тропичния климатичен пояс. Освен това голямо значение за климата имат обширната континентална площ, голямата височина на вътрешните райони и крайокеанското положение на Източен Китай. На границата между Китай и Непал се намира най-високият връх на планетата – Еверест (8848 м). В южното подножие на планината Богдо е разположена Туфанската падина, където на 155 м под морското равнище се намира пресъхващото езеро Айдънкьол, второто най-ниско място в света.

История
По територия Китайската народна република е на трето място в света след Канада и Русия, което представлява 6,5% от земната площ. Подобно на древните египетска и римска империя, Китай е била водеща в света хиляди години в областта на изкуството и науката. През 19-ти век, Китай изпитва граждански вълнения, значителен недостиг на храна, военни поражения и външна окупация.

С края на Втората световна война, комунистите водени от Мао Цзе Дун установяват диктатура, която гарантира китайския суверинитет, налага стриктен контрол над всекидневния живот и отнема живота на десетки милиони души.

След 1978 година , неговият наследник Денг постепенно въвежда пазарно ориентирани реформи и децентрализирано вземане на икономически решения. Тези усилия се оказват успешни за брутния вътрешен продукт, който се очетворява от 2000 година досега. Днес политическият контрол все още остава затегнат, но икономическия контрол много повече е отслабен. Китайската икономика е преуспяваща и нейното влияние нараства в световен мащаб.

Националностите в Китай
Китай е обединена страна с много националности, също така е една от държавите с най-многобройно население. Китай има 1 милиард и 300 милиона население и 56 националности.
56-те националности в Китай са:
националност Хан, Монголска, Хуей, Тибетска, Уйгури, Мяо, И, Джуан, Буи, Корейска, Ман, Тун, Яо, Бай, Тудзя, Хани, Казахстанска, Дай, Лису, Уа, Шъ, Гаошан, Лагу, Шуей, Дунсян, Наси, Дзинпуо, Киргизка, Ту, Дауорска, Мълао, Чиан, Булан, Сала, Маонан, Чилао, Сибо, Ачан, Пуми, Таджикска, Ну, Узбекска, Руска, Евенки, Дъан, Баоан, Югу, Дзин, Татарска, Дулон, Еленки, Хъджъ, Мънба, Луоба и Дзинуо.
Освен тези, в страната съществува малко население, което е с неизвестен произход.
В Китай националността Хан заема 92% от общото население на страната, а съответно другите националности заемат над 8%. Тези националности обикновено се наричат малцинства, защото тяхното население е по-малко в сравнение с това на националността Хан. Китайските малцинства главно са разположени в северозападния, югозападния и североизточния район на страната.

В дългото историческо развитие китайските малцинства живеят в различните райони на страната заедно с националността Хан, а в някои райони има концентрация на няколко малцинства. С изключение на националностите Хуей и Ман, които използват китайски език, всяка националност използва свой собствен език или китайски. 56-те националности от дълго време живеят и работят в 9-те милиона и 600 хиляди квадратни километра територия, и заедно създават дългогодишната история и богатата култура на Китай.

Главни религии в Китай са:
конфуцианци – 88.7 %,
будисти – 4.8 %,
даоисти – 2.3 %,
мюсюлмани – 1.6 % ,
християни – 0.6 % ,
шаманисти – 0.5 %,
местни традиционни вярвания и култове – 1.2 %,
други – 0.3 %.
Повече за основните религии ТУК:

Китайския език- характеристика
Китайският език принадлежи към сино-тибетското езиково семейство, говори се от 1 милиард и триста милиона души в КНР, Тайван и Сингапур, както и от над 30 милиона чужденци. Той е един от шестте работни езика в ООН.
В китайския език до ден днешен са обособени група на северните диалекти, както и цели седем групи (шест, според друга класификация) на южните диалекти. Те дотолкова се различават помежду си, че двама души, говорещи на два различни диалекта, могат изобщо да не се разберат и се налага да си пишат йероглифи по ръцете. Това е така, защото независимо как се произнася йероглифът в Южен и Северен Китай, в Япония или Корея, той има константно значение и е универсален като средство за записване.

Поради това многообразие от диалекти след създаването на нов Китай през 1949 г. се стига до важното решение да се наложи един общ официален език за всички китайци, който да бъде преподаван във всички училища в страната. Този език се Нарича “путунхуа”, в превод – “общ език”, и всъщност е езикът, който в целия свят се изучава и е известен като китайски. Създаден е върху лексикалната и граматичната база на северните диалекти и говора на образованите пекинци, като за писане се използват йероглифи.
“Путунхуа” е известен още и като “мандарински”, което няма нищо общо с плода мандарина, а е свързано с китайското наименование на висшите чиновници от последната манджурска династия Цин (1644-1911 г.). Те били наричани “мандажън” – “високопоставен човек, манджурец”, което чисто фонетично на незнаещите езика чужденци звучало като “мандарин”. Говорът на мандажън или мандарините е залегнал в основите на СККЕ.

Китайската писменост
Поради различни исторически причини китайският език се развива в две основни посоки: писмен и устен. Писменият запис на китайския език се извършва изцяло чрез йероглифи. При първия сблъсък с подбна писменост всеки човек реагира с известен ужас и учудване, започва да възприема китайците като извънземни същества, а към всеки владеещ езика изпитва респект и колко йероглифа е необходимо да владее образованият човек, за да може да чете и пише. При отговор – около пет хиляди, интересът се засилва, но вярата, че е възможно подобен език да бъде овладян рязко намалява.

Нещо интересно
Китай стартира интернет самоучител по китайски
Сайтът е един от поредните резултати от усилията на страната да разшири културното си влияние наред с нарастващата й икономическа мощ.
Страницата www.linese.com включва аудио-визуални презентации, интерактивни упражнения и съвети за учители по китайски, както и снимки и кратки статии за забележителности и известни личности от Китай като Великата китайска стена, кунг-фу актьора Джаки Чан и баскетболната звезда Яо Мин.

Бизнес и иикономика
Около 2015 година Китай ще стане втория в света след САЩ потребителски пазар, твърди авторитетната Boston Consulting Group, цитирана от RBK Daily.
Според извършеното изследване, най-перспективните групи стоки в Китай са потребителските електроуреди и битовата техника. Стремително нараства търсенето на висококачествени стоки. Това се обяснява с увеличаването на благосъстоянието на китайците и с появата на ново поколение потребители.
Били са допитани над 4 хиляди души в 13 китайски града в периода февруари-април 2007 г. Изготвеният доклад „Завоюване сърцата и умовете на китайските потребители” отбелязва, че в последните 50 години в Китай се наблюдава безпрецедентен ръст на търсенето на стоки, превишаващ с три до пет пъти темповете на ръста в развитите страни.
В най-скоро време азиатският дракон с ежегоден ръст на БВП над 10% ще преживее нова вълна на покупателна активност и по този показател ще изпревари почти всичките страни в света.
През 2010 година китайският потребителски пазар ще изпревари всички европейски и ще стане трети в света след САЩ и Япония. Около 2015 година японците ще бъдат задминати.
По данни на Euromonitor, обемът на потребителския пазар в Китай през 2006 г. достигна почти $ 529 млрд., а през 2011 ще се разрасне до $ 690 млрд. За същия период на японския и германския пазари динамиката ще е значително по-слаба: от $970 млрд. до 1 трилион долара за Япония и от $558 млрд. до $ 585 млрд. за Германия.
В Китай се активизира търсенето по всички изследвани 10 групи стоки, но най-перспективни са електроуредите. 67% от допитаните китайци купуват повече телевизори, касетофони и плеъри. Битовата техника заема второ място по популярност. По-голямата част от жителите на Китай считат, че в следващите 12 месеца ще започнат да потребяват повече.

Потребителският бум в Китай е предизвикан не само от бързия икономически ръст в страната, а и от появата на ново поколение потребител.Новият китаец е под 29 години, израснал е в условията на либерализираща се икономика и социално-икономически реформи. Децата в семействата след влизането на правилото за едно дете са разглезени от изобилието на западни стоки и са известни като “малките императори”.
На “малките императори” в детството не им е отказвано нищо. По-горните възрастови категории са по-малко лекомислени, защото са пострадали от Културната революция (1966-76 г.). Сега потребителите на възраст над 30 години също харчат пари, но не за себе си, а за дома и семейството.

Китайските празници са много пищни.
Винаги има представления с участието на животните, в които китайците вярват, че носят късмет – драконите и лъвовете. Посрещането на Новата година е наистина забавно. Всяка година носи името на едно от 12 животни. Има година на Кучето и на Дракона, Змията, Плъха /2008г./ и др.
Китайците вярват, че всеки носи характера на животното, в чиято година е роден. Празненствата за посрещането на Новата година продължават цял месец.
Най-весел е празникът на фенерите. Хората украсяват домовете си с различни по големина и форма фенери и организират шествия и фойерверки.
Огромен дракон е начело на процесията. Той е направен от бамбуков скелет, покрит с коприна или хартия. В него влизат до 20 души, които го карат да танцува по улиците. На китайските празници има и танцуващи лъвове. Танцьорите в лъвския костюм са много атлетични. Подскачат нависоко, за да хванат пликовете с пари, които хората им подхвърлят. Понякога има танцьор, който се закача с лъва, за да демонстрира неговата сръчност.

Визови изисквания
Българските граждани, пътуващи за Китай, е необходимо да притежават предварително китайска виза, получена в дипломатическите и консулските представителства на страната в чужбина. Притежателите на дипломатически и служебни паспорти могат да влизат и пребивават без визи на територията на КНР за срок до 30 дни.

Необходим е валиден задграничен паспорт, попълва се визов формуляр, две снимки, възможно е да се проведе и интервю. За частни и бизнес посещения се изисква покана от съответния китайски гражданин или фирма.

Съгласно законодателството на КНР, чужденец, влязъл в страната с определен вид виза, няма право и не може да промени на място вида на притежаваната от него виза. При краткосрочно пребиваване в страната, в случай на необходимост, чужденецът може да подаде молба пред бюрата за чужденци към полицията за продължаване срока на своя престой за още един месец. Те са компетентни и по въпросите за издаване на разрешения за дългосрочно пребиваване в Китай.

Желаещите да посетят Хонконг от Китай, след което обратно да се върнат в Китай, следва своевременно да се снабдят с двукратна (или многократна) входна виза за Китай.

От началото на 2004 г. китайските власти започнаха издаването на разрешения за дългосрочно пребиваване в Китай със срок на валидност от 1 до 5 години на чуждестранни инвеститори, високо квалифицирани чужди специалисти и чуждестранните студенти в държавните учебни заведения. Разрешението за пребиваване в Китай само по себе си представлява вече и многократна входна виза.

От 14 юли 2005 г. българските граждани могат да влизат на териториите на специалните административни райони на Китай – Макао и Хонконг, без необходимост от виза, за срок до 90 дни в рамките на 6 месеца.


KИТАЙСКАТА КУХНЯ
Известно е, че китайските ястия са едни от най-вкусните ястия в света. Самобитната национална китайска кухня се слави с красота в подбора на цветовете и външното оформление, с тънък, неповторим вкус, с аромат и многообразие
Оризът е незаменима част от повечето китайски ястия. Въпреки това, в много части на Китай, особено в Северен Китай преобладават житните храни като фиде и хлебчета, приготвени на пара за разлика от южен Китай, където преобладава използването на ориз. Независимо от важността на ориза в китайската кухня, в крайно формална обстановка може да се окаже, че въобще не се сервира ориз. В такъв случай ориз се предлага едва когато не останат никакви други ястия или като символично ястие на края. Супа обикновено се сервира в началото и на края в Южен Китай.
В повечето ястия в китайската кухня храната се приготвя на хапки (непр. зеленчуците, месото, тофуто), готови за вземане и консумация. Рибата обикновено се готви и сервира цяла, като ядящите откъсват парченца от нея с пръчиците за хранене, заразлика от други кухни, където рибата първо се филетира. Това е защото е желателно рибата да се сервира възможно най-прясна. В ресторантите сервитьорите често използват две лъжици, за да раздели рибата на порции на масата.
В китайската кухня всеки отделен хранещ се получава собствена паничка с ориз, а останалите ястия се сервират в общи съдове и се използват от всички седящи на масата заедно. Всеки хранещ се взема храна от общите съдове на хапки с пръчиците си за хранене. Това е в контраст със западния начин на хранене, при който всичко се сипва отделно в началото. За много европейци е неудобно това, че личните прибори се потапят в общите съдове.
Будистите са китайските вегетарианци. Китайската будистка кухня има много истински вегетариански ястия, които не съдържат месо.
В традиционната китайска култура студените напитки се смятат за вредни за храносмилането на гореща храна, така че елементи като ледено студена вода или безалкохолни напитки не се сервират по време на ядене. Освен супа, ако други напитки се сервират, те най-вероятно ще бъдат горещ чай или гореща вода. Смята се, че чаят подпомага храносмилането на мазни храни.

Основни подправки и ароматизатори в китайската кухня
Соев сос и соева паста, джинджифил, звезден анонс, канела, женшен. Соевият сос се смята за най –мощния антиоксидант, червеното вино, плодовете и зеленчуците, които съдържат елементи, способни да противостоят на т.н. свободни радикали.

Възможно ли е да се опознае китайската кухня?
Това, че китайците ядат с пръчици, го знае всяко дете. Но ако човек харесва китайската кухня бързо се научава да борави с тях. Тогава открива разликата между това да се храни с вилица и пръчиците.

С пръчиците може да се вземе и зрънце ориз и да се поднесе до устата, да вземаш храната на малки хапки, така че да усетиш нейния вкус и аромат. Китайските ястия се приготвят винаги от толкова малки късчета, че да могат да се вземат с пръчиците.
Любопитное, че супата се яде с порцеланови лъжички с къси дръжки, в малки порцеланови купички и то като последно блюдо.
Китайците обядват много продължително. Идват гости, сядат и водят светски беседи. Като първо се поднася неизменният чай, в купички без дръжки, без мляко и захар, винаги зелен чай, а не черен, който в Китай се нарича червен.
А след това следват блюда със студени предястия. Малки парченца дроб, месо, риба, птиче месо, краставици, домати, зеле. Добре би било за европееца да наблюдава своите съседи, които само от време на време опитват по парченце от едно или друго блюдо.
После идва ред на ястията, които трябва да се възприемат сериозно – те са с най-различен вид, цвят, мирис и вкус. Всеки гост получава паничка ориз. Ястията се сервират или в големи блюда на масата, като всеки посяга с пръчиците си, или в малки купички за всекиго поотделно. Редуват се приказни специалитети. При празничен обяд, например, тридесет или четиридесет блюда съвсем не са рядкост. Към него се поднасят горещо оризово вино или маотай (вид силна ракия). И накрая супата.И след това отново чай.
Често се поднасят малки кърпи, които преди това са държани над пара. Колкото дълго са траели увертюрата и самото ядене, толкова внезапно идва краят. Едва е изпразнена последната купичка и изпита последната чашка чай и гостите се сбогуват.

Китайската кухня според начина на приготвяне се дели на множество направления. От тях с най-голямо влияние, най-представителни и най-разпространени от обществото са следните: шандунска, съчуанска, на Дзянсу, на Джъдзян, кантонска, хунанска, фудзиенска, на Анхуей, наречени “осемте главни кухни на Китай.
Вижте повече за видовете китайска кухня ТУК:

Полезни връзки:

Вижте повече в галерията ни за Китай

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: