Posted by: laletour | January 20, 2008

Туристически забележителностти и градове на КИТАЙ

Туристическите забележителностти на Китай са доста богати, затова потенциалът на китайския туризъм е голям и перспективата – светла. Наред с бързото развитие на китайската икономика, туризмът се превръща в нов нарастващ отрасъл на икономиката. Понастоящем броят на туристическите зони в Китай се увеличава непрекъснато, туристическата инфраструктура се усъвършенства непрекъснато и броят на чуждестранните туристи в страната също се увеличава в голям размер с всяка измината година.
Великата китайска стена
Днес ще имате среща с едно от чудесата на света, символ на Китай – Великата китайска стена. Това необикновено творение на инженерната мисъл в древния свят може да се види от Космоса. Стената е дълга повече от 10 километра, на височина стига 8 метра и се вие през 8 провинции. Строена е за защита от нападенията на варварите.
Близо до Пекин са три от туристическите точки на Великата китайска стена: Бадалин – на 70 км. От Пекин, напълно реставриран участък с храм “Мутиеню” – на 90 км. За истинските ценители на древността обаче е препоръчително да посетят 19 километровия участък в Съматай 8110 км. от Пекин. Самата стена е дълга над 5000 км., но никой досега не е изчислил дължината й с всички разклонения. По време на първия китайски император Циншъхуанди през 3 в.пр.н.е. са свързани в едно цяла стените на част от северните градове. Първоначално стената е била построена от кал, много по-късно е достроена с дялани камъни. Началната й точка е Шанхайгуан в провинция Хъбей, там стената започва от Бохайско море, а крайната – Дзяюгуан в пров. Гансу. Стената е широка, колкото да се разминат четири коня. На места е изключително стръмна и остава само да се чудим как изобщо е било възможно да бъде построена. Тя е първата гледка, която може да се види от Луната с невъоръжено око. Втората гледка също се намира в Китай – това е най-големият ВЕЦ в света “Трите клисури” по река Чандзян Този ден ще посетите и една от гробниците на Мин, в които са погребани 13 от 16 императори на тази многолетна китайска династия.

Теракотената армия
Една от най-известните в света атракции на китайската земя – Гробницата с теракотените войници, обект на ЮНЕСКО. Изграждането на уникалната армия от над 7000 фигури , подредени за поход, започва през 246 г. и е продължило 36 години. Казват, че хилядите работници, градили гробницата, са били зазидани живи! В комплекса се прожектира и кратък филм за историята на Китай.

Великият канал
Освен Великата китайска стена, в Китай е създадено още едно, също толкова грандиозно творение на човешките ръце – Великия канал. Той е най-старият и най-дълъг канал в света, надминаващ значително дължината на другите два големи канала: Суецкия и Панамския, както и е помагал за препитанието на най-голям брой хора спрямо другите изкуствени водни пътища. Общата му дължина е близо 1800 км, като той има 24 шлюза и около 60 моста и съществува в този вид близо 1500 години. Сега някои части от Канала все още се използват.
На китайски името на Великия канал е “Даюнхъ” или “Голямата транспортна река”. Той започва от Ханджоу в провинция Джъдзян и стига до Пекин, като свързва различни речни системи. Той оказва голямо влияние за развитието на икономиката в древен Китай, тъй като големите китайски реки текат главно от запад на изток, а единствено този канал върви в посоката север-юг и свързва долините на Яндзъ и Хуанхъ. Шест-годишните строителни работи отнемат живота на 3 млн. от общо 6 млн. участвали селски работници, които умират от изтощение и глад.

Големите градове на КИТАЙ

Пекин (北京 Bĕijīng)
Пекин е с площ 16800 км², а с прилежащите си територии е колкото Белгия. Населението му е около 15 млн., дневно туристите са 4 млн. Макар да е един от най-големите градове в света, в Пекин е трудно да се изгубиш. Той е изграден с ориентировка Север-Юг, Изток-Запад, с прави булеварди и улици и квадратни квартали. Центърът е Забраненият град, дом на минските и цинските императори, който се нарича Първи кръг /по-точно квадрат/ със своите високи стени и широк ров. Вторият кръг включва площад Тиенанмън, най-големият площад в света, и радиус около километър около Забраненият град.
На изток от Втори кръг се намират най-престижните квартали на Пекин. Там е дипломатическият квартал, новите сгради на повечето министерства, богатата улица Уанфудзин с огромните молове и най-голямата книжарница в Китай.
В западната част на Пекин има множество хълмове, в които се гушат великолепни храмове. Пак там е един от най-известните парков Сяншан, Ароматната планина. По на юг от нея е манастирът, в който са запазени най-прекрасните будистки стенописи в Китай. В Пекин само за пет години се е променил пейзажът и от сив град сега навсякъде блести от чистота малки и по-големи паркове, градинки и зелени площи. Напоследък са популярни нови блокове във формата на буква П. Във вътрешната част има стоянки за велосипеди, градина, места за отдих и помещения, като фитнес зали, клубове по интереси и др.
Климатът е доста суров, със студени зими, пясъчни бури и силни ветрове и страхотни жеги през лятото. Най-приятното време в Пекин е златната есен, която се отличава с мекота и умерени температури. Интересна е обсерваторията, зоопарка, Подземния град – 32 километрова система от тунели в района на Циен мън.
Най-новата забележителност е районът, в който се строи Олимпийското градче със супер модерен стадион, ресторанти, общежития, специализирани магазини за чай, коприна, сувенири, както и изключително интересния Парк на китайските националности. В него в естествен ръст са пресъздадени най-интересните гледки, паметници и постройки от цял Китай.
Вижте повече в галерията ни за Пекин

Шанхай (上海 Shànghăi)
Самобитен, учудващ, нетрадиционен и уникален град е бившата френско-британска колония Шанхай. Шанхай е рибарско село в средата на 19 век, а сега е космополитен център на културата и индустрията с близо 18 милиона население. Той е и с най-много жители на квадратен метър, тъй като площта му е едва 6200 км².
Разделен е на стара част с приятни постройки в колониален бароков стил и зоната Пудун. Пудун е построен за последните 20 години като единна визия и концепция на мястото на блатист терен на източния бряг на река Хуанпу. Визията е изключително футуристична с огромни блестящи небостъргачи. Там е Перлата на изтокатретата по височина телевизионна кула в света. Пак там е най-високият хотел в света. Покривът му изглежда като корона с перли.
Най-забележителни в старата част са градината Ююен и кварталът, който я заобикаля. Изграден изцяло в китайски стил с три-четири етажни постройки, този квартал всъщност е най-големият пазар в Китай. Няма нещо, което да не се продава. В центъра, срещу градината Ююен, има езеро с начупен мост /за да не минават по него злите духове/ и двуетажен павилион – чайна, в която се свири жива музика. В югоизточната част на пазара има Даоистки храм – Храмът на градските богове.
Вижте повече в галерията ни за Шанхайн

Сиан (西安 Xī`ān)
Сиан се намира в центъра на Китай, провинция Шаансинаселение около 4 милиона, градът е наречен още от римляните “най-великият град в света”. За повече от 2000 години история Сиан е видял възхода и падението на множество китайски династии и има неизброимо количество забележителности. Най-ранно присъствие на хора по тези земи има от пред 6000 години от времето на Неолита. Именно в покрайнините на Сиан е разкопано едно от двете най-известни неолитни селища в Китай Банпо – представително за неолитната култура Яншао /наречена още “Култура на цветната керамика”. Планиран е до последната барака и е първият град в света с прави пресичащи се улици. Градската стена е правоъгълна, като изток-запад е дълга 10 км, север-изток – само 8 км. Стената била висока над 5 метра, построена от глинени тухли и широка до 11 метра в основата. Перфектният правоъгълник се нарушавал само в североизточната част от друг правоъгълник – това бил императорският дворец и правителствените сгради, обкръжени от друга вътрешна стена и ров. Културното му наследство е грандиозно. В Сиан е най-богатият исторически музей в Китай. Има две прочути пагоди – на голямата и малката гъска. Тук е и най-голямата джамия в Китай, скрита сред уличките на живописният мюсолмански квартал. Барабанната кула е в центъра на града. Под площада около нея е разположен подземен супермаркет на четири етажа. Около Сиан са Теракотената армия, гробницата на Циншъхуан и неолитното селище Банпо, заедно с музей на една от трите велики императрици на Китай Удзътиен на изток. На запад от Сиан има поредица от гробници на императори от Тан. Първата гробница е на Тай дзун, вторият император от дин. Тан. С нея е поставено началото на традицията гробници да се изграждат в хълмове или да се строят изкуствени хълмове, а в тях – гробници.
Вижте галерията ни за Сиан

ХОНГ КОНГ е територия в Източна Азия, Югоизточен Китай.
Площ: 1092 km2. Състои се от остров Сянган, площ 83 km2, над 200 малки острова и малка част от полуостров Дзюлун. Население: 7,1 млн. жители, главно китайци. Официален език: китайски и английски.

Административен център – Сянган (Виктория). Голям търговски разпределителен (включително реекспорт), финансов и промишлен център с 141 банки. Около 4/5 от промишлената продукция се изнасят. Георграфското разположение на Хонг Конг е идеално и за борсовите операции, защото когато там е ден в Северна Америка е нощ, а в Европа ранна сутрин. Именно затова много фирми в Хонг Конг работят по 24 часа в денонощието.
Ако сте предприемач, който обича авантюрите, съвсем оправдано е да погледнете към Хонг Конг. Предизвикателствата там са много. А който не рискува, той не печели.
Откакто на 17 септември 1998 г. списание “Business traveller Asia – Pacific” обявява Хонг Конг (в превод от китайски – градът на живота) като най-добър град за стартиране на бизнес, главният му конкурент Сингапур окончателно се сбогува с първото място. И до наши дни класацията на списанието се оглавява от бившата английска колония.
Едно от предимствата на този град, е че дори след връщането му на Китай, статутът му е напълно запазен, защото се осъзнава ролята на града като врата към света и се прави всичко възможно, за да се запазят преимуществата му.
В търговски аспект Хонг Конг предлага много повече отколкото някои големи държави по света. Градът държава е станал транзитен център и е предпочитан като един от основните азиатски клонове на фондовата борса (в това число едни от най-големите фондови пазари за търгуване на акции).

Хонг Конг има свои собствени граници и е територия с особен статут, в който най-важното правило за всички чуждестранни предприемачи и търговци е правилото за свободна търговия. Тази свободна пазарна икономика е силно зависима от международната търговия. Природните ресурси са ограничени, храните и хранителните провизии се внасят, а не се произвеждат (освен риба, морски деликатеси и зеленчуци). Благодарение на интензивното си развитие през последните пет години, Хонг Конг е предпочитан западен център за търговията от цял свят. Той е изградил невероятна бизнес структура, която събира в себе си най-разнообразни по вид и националност фирми, представителства и предприятия. Местната индустрия си е извоювала места в челните позиции на няколко главни звена от производството. Произвеждат се тъкани, облекла, електроника, детски играчки, спортни обувки и часовници.
В Хонконг рядко може да се види сграда на 10 етажа. Те са по на 25-30 и нагоре. Нормално, при положение че е разположен на площ от 1100 квадратни километра, на която живеят 6 800 000 души. Всички са с херметически затворени прозорци, но с идеална климатизация. Работническите жилища също са в небостъргачи и не са скъпи – $250 000 струва един такъв апартамент в мегаполиса, което е абсолютно поносимо за техния стандарт. Храната не е скъпа, а цената на таксиметровите услуги е малко по-висока от българската. Пристанищата са огромни, със страхотни съоръжения и там хвърчат денонощно стоки, защото оборотът е огромен. Банките са на всяка крачка.
Вижте повече в галерията ни за Хонг Конг

ТАЙВАН
Тайван е остров в западната част на Тихия океан, в Източна Азия. От 1945 г. се администрира от Република Китай. След края на китайската гражданска война през 1949 г. остров Тайван остава единствената по-значима територия под контрола на тази държава, поради което тя често (и неточно) е наричана с името Тайван.
Главните градове на Тайван ТУК:
Вижте повече в галерията ни за Тайван

МАКАО-меката на хазарта
Разположен е на западния бряг на р. Джудзян, на границата с пров. Гуандун и е на 40 морски мили от Сянган. Включва п-ов Аомън, о-вите Дандзъ и Лухуан, като общата площ е 24 км². Макао е бивша португалска колония и е богат на забележителности от колониалната епоха. Основните приходи на града идват от туризма и хазарта. Често градът е наричан “Монте Карло на Изтока”. Стопански важни отрасли са производството на текстил и производството на фойерверки.
Към 2006 г. населението на Макао възлиза на 488 100 души. Преобладаващите религии са католицизмът и будизмът. Най-често употребяваните езици са китайски, португалски, английски, филипински и тай. Съществува и местен език, известен под названието “патуа”, който е креолски език и се говори от около 2% от населението. Архитектурата им е смесица от колониален португалски стил и супермодерен и типично азиатски. Там е казино до казино. Къщите демонстрират богаташки характер, което в Хонконг не може да се срещне.

През 1553 г. португалците дават подкуп на местните власти и купуват правото си на пристанищна спирка. През 1557 г. португалците нахлуват на територията на Аомън и се заселват. През 1840 г. след поражението на цинското правителство в Опиумните войни, португалците завладяват и островите Дандзъ и Лухуан.От край време КНР се опитва да си върне тази територия. От 1986 до 1987 се провеждат 4 тура преговори между Португалия и КНР, като на 13.04.1987 г. е подписана съвместна декларация по въпроса с Аомън. На 20.12.1999 г. Аомън отново беше присъединен към територията на Китай.

Нещо интересно….Макао “детронира” Лас Вегас
Китайската столица на хазарта Макао съобщи днес, че през миналата година е получила приходи от 7 милиарда долара и по този начин е изместила от първото място в световната класация Лас Вегас. В бившата португалска колония има 22 заведения за игри на щастието са реализирали по-големи приходи от около 40-те казина в Лас Вегас, които са получили общо 6,6 милиарда долара.

Вижте повече в галерията ни за Макао

ТИБЕТ е един от петте автономни райони в Китай.

В Тибет живеят главно тибетци. Тибет се намира в Югозападен Китай, по-точно казано, в югозападната част на Чинхайско-тибетското плато. На юг и запад граничи с Бирма, Индия, Бутан, Сиким, Непал и др. Граничната му линия е 4 хиляди километра. Площта му е 1.22 милиона квадратни километра и заема 12.8% от площта на Китай. Средната му надморска височина е над 4 хиляди метра. Тибет представлява главната част от посоченото плато и се нарича покрив на света. Населението му е 2.6 милиона души.Тибетците наброяват 2.5 милиона и заемат 96% от населението му.Тибет представлява района с най-малкото население и най-малката гъстота на населението в Китай – по-малко от двама души на квадратен километър.

Вижте повече за Тибетската националност ТУК:
Вижте повече за Двореца Потала ТУК:
Вижте повече за Тибетския будизъм ТУК:

Тибетската икономика през миналата година
През миналата година в Тибет се наблюдават бързи темпове, висока ефективност и жизнеспособност на икономиката. Брутният вътрешен продукт на автономния район достигна 29 милиарда юана, което е увеличение с 13%, в сравнение с по-миналата година и е най-високия ръст от 1996 година насам. Представител на автономния район Тибет каза, че бързото развитие на тибетската икономика е резултат от увеличаването на инвестициите, потреблението и външната търговия. През 2007 година инвестициите във фондовия пазар в Тибет надхвърлиха 23 милиарда юана. Потреблението в сферата на туризма, автомобилите, жилища, хранителните продукти и почивката също се увеличаваха непрекъснахо, а пускането на Ж. П. линията Цинхай-Тибет дава възможност за бързия растеж на външната търговия на Тибет.
Вижте повече в галерията ни за Тибет

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: