Posted by: laletour | January 22, 2008

Опознайте ТОРИНО


ТОРИНО – Градът, където е изобретен шоколадът

Торино е може би най-големият индустриален и промишлен център в Италия. Столица е на областта Пиемонт. Торино е град в Северозападна Италия, където градът е разположен главно на западния бряг на река По и е вратата към италианските Алпи. Областта Пиемонт, част от която е град Торино, е богата на туристически забележителности, най-вече за зимни спортове, с десетки зимни курорти и ски писти.
Торино е с население – 1 млн ж. , а заедно с предградията броят нараства и е около милион и половина.
На италиански Торино означава малък бик. Точно това животно е и символът на града. Името Торино идва от келтската дума Тау, която означава планина. Градът е основан някъде около 28 г. преди новата ера, когато римляните създават военен лагер на това място. През средновековието, след падането на римската империя, Торино е бил завладяван от много нашественици – ломбардите, франките, династията на Савоите.
През 18 век италианският Торино се налага като световна столица на аперитива. Там, където по пиемонтските хълмове и в подножието на Алпите растат многобройни меки и ароматни треви, находчивите бизнесмени Алесандро Мартини и Луиджи Роси създават напитка, наречена вермут. Макар и други италиански и френски градове отдавна да са се включили в надпреварата за център на аперитива, превъзходството на Милано и Торино продължава и до днес
През 19-и век, след кратко властване на Наполеон, градът активно се включва в борбата за независимост на Италия. През 1861 г. Торино става столица на новопровъзгласената обединена Италия. Само 3 години по-късно столицата е преместена във Флоренция.
Торино заменя липсата на власт с бързата индустриализация. През 1899 г. е основана компанията ФИАТ, а през 1906 – Ланча. Откриването на фабриките и многото работни места, карат хората да прииждат в града.
Торино е и родното място на твърдия шоколад. Точно там в края на 18-и век г-н Дориет изобретява революционна машина, която създава твърд шоколад, а не както до тогава известния течен.

Градът е известен с преди всичко с централата на ФИАТ и двата си футболни клуба Ювентус и Торино. От 10 до 26 февруари 2006 г. в Торино се проведоха двадесетите зимни олимпийски игри.

Особено важно е този град да се посети за първи път пролетно или лятно време.
Заедно с Лион и Прага, Торино се смята за място на доброто и свещеното – бялата магия, а с Лондон и Сан Франциско – на сатанинското и дяволското, а именно на черната магия.Странно и малко смешно е как е възможно един и същи град да бъде център на две крайности, на две противоположни сили, които са в постоянен конфликт една с друга.

Торино е приет в целия свят като магическо място по различни причини, между които множеството символични фигури на дракони, кучета, лъвове, разположени на различни места по площади, улици, църкви, градини и мостове. Не на последно място географски се намира на кръстопът между двете реки По и Дора.

Макар че едва ли може да се сравнява с вечния град Рим или със столицата на романтиците – Венеция, Торино носи не малко история в себе си и заслужава, както да бъде посетен, така и преди всичко да бъде опознат и популяризиран.

Торино, освен че е първата столица на обединена Италия, винаги е бил център на идеи и новаторство.
Първият съществуващ автомобил се ражда като трансформация на една карета от царския двор, снабдена с парен котел, работещ с въглища, с която капитан Вирджилио Бордино е направил обиколка на пиаца Кастело на 07. 05. 1854 година.

Първата италианска самолетна линия с хидроплан е била Торино – Венеция – Триест.
Първата телевизия – Rai TV, кинематографията, телефонната индустрия, модата, сладкарството и шоколада, както и много други дейности и открития са се родили в Торино, за да се трансферират по-късно по целия свят.

Не на последно място, когато пиете едно “Мартини” може би не си и представяте, че то е създадено тук и все още фабриките за производството му се намират в близост до Торино (в рамките на около 100 километра от града).
Същото важи за бонбоните “Рафаело”, “Киндер сорпреза”, чийто производител е Фереро Роже, за кафето “Лаваца”, не на последно място и “Робе ди Каппа”, чийто пуловери и спортни екипи сме носили почти всички.

Сред най-посещаваните в Торино са площадите (пиаца) – Кастело, Статуто, Джардини реали с един невероятно красив фонтан в центъра на градината) както и църквата ”Гран мадре ди Дио” (Gran Madre di Dio). Тя се смята, че е построена върху руините на древен храм на египетската богиня Изида, който бил изграден от принц Еридан (Eridano). Може да се каже, че тази църква е смятана за центъра на бялата магия, на доброто и свещеното.
В особен култ са издигнати двете статуи на централните стълбища – статуята на Религията и на Вярата. Казват, че техният поглед бил отправен към посоката, където някога е бил свещеният Граал, пазен и съхраняван в Торино.
Тук се намира и плащеницата, sacra sindone в църквата “Duomo di Torino”, в която казват, че завили Исус Христос, когато го свалили от кръста, и то още пазело формите на неговото тяло.

Над целия Торино се извисява и Mole Antonelliana, която е символ на града. Била е изградена като синегога, но днес е превърната в прекрасен музей на киното. Нощем е осветен, така че гледката на Mole Antonelliana на фона на звездното небе е невероятен спектакъл.

И не на последно място като любопитство или като доказателство може да се каже, следвайки легендата за фараона Еридан, че в Торино се намира египетски музей, който е най-големият след музея в Кайро. Вътре са изложени статуи, релефи, папируси и много богатства от времето на фараоните (къде крадени, къде купувани).

Посещевайки този град, ще се насладите на многото му фонтани, статуи, площади, дворци и крепости.


Нещо Интересно
Цветен парк ще украси Торино за 150-тата годишнина от Обединението на Италия. През 2011 празникът ще се проведе в цветен парк от 100 хектара, предаде сайта ProntoSofia.
Кметството на Торино вече подготвя грандиозната цветна манифестация.
За нейното организиране то ще викне най-добрите експерти от цял свят. Композиции от цветя ще красят града в продължение на осем месеца през 2011. Райският парк обаче ще остане дар за жителите на града и след това.
Предвижданията са, че най-малко три милиона души ще посетят града по време на празненствата. Според предварителните изчисления манифестацията ще струва 20 милиона евро, но те ще дойдат от частни спонсори и фондове.
Вижте повече в галерията ни за Торино.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: