Posted by: laletour | February 17, 2008

Забележителносттите на ИНДИЯ и нейните градове

ИНДИЯ – очаква ви едно невероятно приключение!
Едва ли са много хората, които поне малко са се докосвали до магнетизма на Индия изминали 120 000 километра , пътували са с коли, автобуси, претъпкани влакове и несигурни, малки като играчка самолети, с корабчета и лодки, с каруци, камили и пеша. Присъствали са на религиозни ритуали в храмове и по бреговете на свещени реки. Хранили са се по индийски и са се обличали като местните, присъствали са на на празника Маха Кумбх Мела, където са си пробивали път сред трийсетмилионна тълпа, а в храма „Карни Мата“ – сред свещените плъхове. Изкачили са планините храмове на джайнистите, ходили са до изворите на р. Ганг в Хималаите, в рисуваните градове на Шекхавати, в пустинята Тар и къде ли не…
При своето пътешествие в Индия – страната на чудесата, вие ще имате възможност да се докоснате до историята, културата, религиите, екзотиката, и малко и до хората.

БОМБАЙ – Градът на контрастите
Мумбай или Бомбай (16 млн. жители) винаги ще си остане град на мечтите в Индия. Градът е бизнес център на страната и една от най-важните търговски връзки между Сингапур и Европа, притежаващ добре укрепено и огромно пристанище. Мумбай е също така дом на националния киноцентър “Bollywood”, произвеждащ повече изключителни филми, от която ида е страна в света. За съжаление градското население се увеличава с изключително високи темпове, което води до редица проблеми като недостиг на вода и жилища, а оттук и почти никакви инвестиции за туризма в града. Високо извисяващи се хотели, скъпи бутици и прекрасни ресторанти привличат посетителите, но сякаш музеи и исторически забележителности почти липсват. Мумбай, както и много други градове в Индия, е град на противоречията. Само за няколко минути туристите могат да бъдат главозамаяни от палатите, издигнати на хълма Малабар, а след това поразени от беднотията и мизерията в крайните квартали.

АГРА – Градът на ТАДЖ МАХАЛ/ Градът на любовта/
Агра е известен с едно от чудесата на света – символа на любовта Тадж Махал. Достига зенита си между 17 и 18 век, когато се превръща в център на изкуството, науката, търговията и културата, привличащ интелектуалци и артисти. Блясъкът на този град се изразява във възхитителните монументи от средновековна Индия, построени от великия Мугхал.
Посещение на Тадж Махал, най-екстрвагантния архитектурен паметник, строен някога от любов. Нищо не може да ви подготви за изживяването при вида на този мраморен мавзолей, инкрустиран с полускъпоцинни камъни. В памет на своята любима съпруга, която починала през 1631 г., император Шах Джахан сътворил този архитектурен шедьовър. Разглеждане на Итимад-уб-Даула – първата гробница от епохата на Мугхал, построена от бял мрамор, вместо от червени камъни. Тя е предшественикът на Тадж Махал, построена е за виден персийски дипломат в началото на 17 век. Следобед посещение на занаятчийски център за обработка на мрамор.

ДЕЛХИ -Смесица от култури и богата история
Древна и модерна Индия се срещат и оформят впечатляваща картина в столицата Делхи, третият по големина град в страната (10 млн.). някои райони тук са добре проектирани, с прекрасни алеи и високо извисяващи се хотели, други пък набраздени с тъмни, претъпкани улици, вековни джамии и палати. Официално градът е разделен на две части: Старият град и Ню Делхи. Ню Делхи, изграден от британците, е чист и модерен, с широки булеварди и много дървета. Старата част, Олд Делхи, столица на мюсюлманска Индия между 17 и 19 век е пълна с огромни джамии, паметници и крепости. Тя е оживено място с колоритни пазари, тесни улички и почти неконтролируем хаос. Старият град е белязан от мугхалската архитектура, датираща от 10-ти век. За разлика от него, новата част, Ню Делхи, величествен град създаден от британците, със своите елегантни булеварди и помпозни сгради, изглежда необикновено подреден и спокоен. Уникалността на Делхи, резултат от смесицата на различни култури и модерното му развитие, се изразява в неговите прекрасни градини, шумни пазари и неповторимия стил на архиктектурата, в екзотиката на музиката и танците. Посетителите на столицата могат да усетят, че богатата история и смесицата от култури са оставили след себе си различни архитектурни стилове, религиозни изповедания и национални кухни.

КАЛКУТА-Пленителна колониална красота
Калката (Калкута) е вторият по големина град в Индия (14 млн. жители). Градът е наистина впечатляващ, но едновременно с това ужасяващ, най-вече в източната му част, където мизерията, бедността и мръсотията вземат своя връх. Туристически атракции в Калкута са имението “Марбал Палас”, богато на картини и статуи, храмовете Джаин и Дакшинисвар, будисткия манастир Белур Матх, площадът Далхоизи и джамията Накхода, мемориала Виктория и др. Калкута е мястото, където се намира и домът за деца на майка Тереза. Индийският музей е британска институция от 19-ти век и предлага богата колекция от древни произведения на изкуството, датиращи от будистката ера. Както и останалите големи градове в Индия, Калкута притежава огромна ж.п. гара. Гара Хочрах е претъпкана от хиляди ядящи, спящи или просто живеещи тук хора. Извън нея посетителите могат да видят огромния стоманен мост Хочрах на река Хучли. Не толкова модерен начин на придвижване в Калкута са рикшите, управлявани с ръце. Въпреки опитите на правителството да забрани движението им по улиците, те все още представляват средство за транспорт, а същевременно с това и атракция за туристите.
ДЖАЙПУР – Розовият град
Джайпур, столица на щата Раджастан, е един от най-оживените и колоритни индийски градове. Сградите в този град са розови. Цветът на гостоприемството се подсилва от пищната архиктектура и светлите нюанси на местните носии. Раджастан е замя на рицарски и военни традиции, на легенди за смели мъже и красиви жени. Величествените дворци, цветните базари и старите укрепления придават на града средновековна атмосфера.
Посещение на крепостта Амбър, до която се достига на гърба на слон, яздейки от подножието на върха до входа на крепостта. След обед разглеждане на Кралския дворец, заемащ обширна територия и с много градини и постройки, кралската обсерватория Джантар Мантар и Хава Махал, Дворецът на ветровете, построен за кралските дами, за да наблюдават живота на улицата, без да бъдат забелязвани. Продължаваме с демонстрация на шлифоване на скъпоценни камъни. Джайпур е известен като световен център за обработка на скъпоценности и най -вече на диаманти.

ГОА- наречена още кралицата на плажовете, е известна с готическите си църкви и кокосовите гори. Със 131 км. си плажна ивица, Гоа предоставя на туристите перфектна комбинация от слънце, пясък и море. Времето е наистина прекрасно, плажовете също, а хората са дружелюбни и кухнята също е добра. През февруари се организира и фестивалът. Нощният живот в Гоа също заема важна роля – дискотеки, барове и нощни кубове в хотелите осигуряват редица забавления за туристите. Плажовете са около 40 на брой – Бга, Колва, Кавелосим, Бенуалин, Дона Паула и т.н. хотелите са луксозни и уютни, но също така се срещат и по-евтини услуги. Укрепленията, изградени във френски, португалски и мюсюлмански стил, датиращи от много години също привличат от пръв поглед. Друг обект на интерес са храмовете в Гоа, най-старият от които е Манчеши Шанта Дурга в Кавеле и Капанаге в Кхандроле.

Гоа предлага на своите посетители много водни спортове, като уиндсърфинг, гмуркане, плуване и плаване с лодки и безкраен брой магазини за ръчно изработени сувенири, напомнящи за историята на Индия. Някои фирми предлагат и вълнуващи пътешествия по вода от Бомбай до Панаджи.

Други интересни забележителностти:

Тадж Махал-храмът на любовта
Комплексът е измислен от гиганти и завършен от бижутери

Твърдят, че Тадж Махал в индийския град Агра е най-съвършеното творение в света на архитектурата. За да не рискувам с абсолютизирането, бързам да спомена, че Тадж Махал наистина се посочва от специалистите като най-прекрасното наследство, което са оставили Великите моголи. Разположен на западния бряг на р. Ямуна, Агра е третият по големина град на щата Утар Прадеш с население от 650 000 жители. Още на гарата разбрах, че трябва да заживея с прочутия мавзолей. Преди още да съм видял неговия силует, присъствието му се чувстваше. Навсякъде имаше надписи “Добре дошли в земята на Тадж”, “На гости у шах Джахан”, “Покоите на Мумтаз”, “Аурангзеб” …
Тадж Махал е смятан за храм на любовта. Построил го легендарният император на могулите Шах Джахан в памет на покойната си любима съпруга Арджуман Бану, известна също като Бегум, или Мумтаз Махал. (Господарката на двореца). Тя издъхва при раждането на 14-ото им дете. Агра е била столица на императорите от династията на могулите. Това е династията мюсюлмански императори, наследници на най-славните пълководци на турците и монголите, управлявали Северна Индия между ХVI и ХIХ век. Именно при управлението на Шах Джахан могулите достигат своя апогей.Шах Джахан и Мумтаз Махал се оженили през 1612 г. и в следващите 18 години им се родили 14 деца. Императорката придружавала съпруга си навсякъде и била с него на военен поход, когато родила последното си дете и починала при раждането. Любовта на императора към жена му била толкова голяма, че заповядал да се построи най-хубавият мавзолей в света за нея. Макар и да не е известно със сигурност кой точно е вдъхновеният творец на невероятната симетрия и хармония на Тадж Махал, много източници споменават името на индийския архитект от персийски произход Устад Ахмад Лахори

Река Ганг- косите на Шива
Един милиард души се топят в една река по едно и също време. Ганг! Няма друг географски обект, пред който да се прекланят толкова много хора. Ганг е Индия. Да се изкъпят в свещените и пълни с отпадъци води на реката-майка за индийците е най-висш сакрален акт.
Маха Кумб – Митичният кръстопът
Вълнуващо и мистериозно, това е най-поразителното поколение в модерната история на човечеството. На всеки дванадесет години повече от 30 милиона индийци се събират там, където се сливат три реки – Ганг, Ямуна и митичната Сарасвати, за да се потопят във водите, които за тях са път към духовното пречистване. Това събитие продължава 43 дни през студените месеци на северната индийска зима на площ от 15 кв.км. и събира от неграмотните поклонници до западните друговерци, от голите свещени жреци до любопитните туристи. Макар и доста примитивно, това е най-странното и голямо събиране на Земята!
Сватбени обичаи и традиции
Жените от индийското племе нивакле са “силният пол“- Инициативата за женитба винаги излиза от жената на индийското племе нивакле. Ако две представителки на нежния пол искат да се омъжат за един и същ мъж, те се бият за него.
В миналото съперничките са се сражавали с кожени боксьорски ръкавици. Днес в ход се пускат голи ръце и нокти. След сражението победителката отива в дома на избранника.
Детски сватби– За индусите е много важно да се оженят за девственица. С това се обяснява и фактът, че в Индия е традиция да се женят още като деца.
В щата Раджастхан, където се сключват повечето от детските бракове, стотици момичета и момчета, чиято възраст е едва 3 години, просто проспиват сватбените си церемонии. След края на тържеството родителите прибират невръстните младоженци вкъщи, където те живеят до навършване на пълнолетие.
По какво се познава омъжената индийка?
На челото между веждите тя носи точка, наречена бинди. Тя е “третото око”, което отдалече вижда опасностите и заплахите за семейството.
По средата на косата й минава тъмночервена пътечка. На шията й виси златен синджир “мангаласутра” с не по-малко от 7 дрънкулки по него, които според поверието пазят брачното огнище. На краката омъжената жена носи сребърни халки – на втория пръст. За разлика от нея момичетата за удоволствие имат пръстен само на единия крак.
Омъжената индуска си има свой празник, наречен корбачот. През целия ден тя нито хапва залък, нито пие дори вода. Вечер, когато съпругът се прибере, тя му измива краката. Той й поднася подаръци и чак тогава започва голямото ядене.

Индия има богати традиции в килимарството, танците, занаятчийството
Организират се редица фестивали и панаири – в Раджастан – панаирът Камел, фестивалите Пушкар и Гангаур; в Керала – Онам, фестивал на лодките и слоновете; в Агра – Тач Махотсав, фестивалът в Конарк и великият фестивал в Гоа.

Пазарът в Индия
Това което си струва да се купи в Индия, е текстилът. За по-малко от 45 рупии или един долар (не е проблем да се плати директно във валута) могат да се спазарят блузки, ризи и шалчета, за които се колебаеш дали в Европа ще бъдат възприети като цигански или като екстравагантни. За два-три долара се продават чудесни памучни блузи с бродерия, вероятно шити за износ, защото индийките не ги носят. След упорито ровене в стоката можеш да си тръгнеш с прекрасни пердета, килими, възглавници, одеяла тип пачуърк – съшити от разноцветни парчета плат, с които домът ти ще се преобрази в източен стил.
Директно на тротоара можеш да намериш сандали и чехли от естествена кожа за 3-4 долара. Чанти с мъниста и парченца от огледало, които уж отблъскват лошата енергия, вървят още по-евтино. Тук е раят на гривните, колиетата и пръстените от шарени камъчета, седеф, слонова кост, дърво и кожа. Те наистина са без пари.
Класически индийски памучен шал обаче не може да бъде купен по откритите сергии. Качествената стока се продава в хубави магазини, които обикновеният турист трудно може да намери сам без чужда помощ, а в тях един такъв шал струва поне 10 долара. В Делхи има маркови магазини, където дрехите от фин памук и естествена коприна са в пъти по-евтини, отколкото в Европа. Проблемът обаче е как да ги намериш в 14-милионната столица, в която цари истински хаос.
Иначе конфекция на GAР например се продава на определени пазари за по долар-два бройката. Трябва да се внимава обаче, защото това е дефектна стока, негодна за износ и вероятно става дума за някое неприятно петно на дрехата, което едва ли може да се изпере. Същият риск съществува и когато пазаруваш от скъп магазин, затова стоката трябва внимателно да се оглежда.
За тези, които не искат да се смесват с тълпата на уличните пазари, подходящи за покупки са Емпориумите на художествените занаяти (нещо като Задругата на майсторите в София). Те сияят в златни отблясъци и вътре наистина може да се намери злато, според мнозина съвсем изгодно.
Тук е раят на бижутата и скъпоценностите има всякакви видове камъни, витрините са обсипани с произведения на изкуството. Можеш с часове да се взираш във фигурите за шахмат, позлатените подноси и бокали, десетките видове наргилета и дървени масички и статуетки с изящни резби.
Индия е традиционен производител на дрехи от телешка кожа, ароматен чай и подправки. Едва ли има чужденец, който да си тръгне без някоя от тези стоки, пък дори и в символично количество.
Много европейци се изкушават да купят традиционното индийско сари – плат, дълъг седем метра, който жените увиват около тялото си и премятат края му като шал през врата. Тази проста дреха се предлага в хиляди варианти по отношение на материя и съчетаване на цветове. Затова сари може да се купи както на най-мизерната сергия, така и в най-скъпия магазин. Цените варират от няколко до стотици, а може би и хиляди долари.
За жителите на Стария континент има неписано правило – от сергиите в Индия може да се купи всичко без храна. Не се препоръчват и минералната вода, плодовете и зеленчуците. Вероятно това е една от причините хранителните стоки по пазарите да са лишени от търговски вид.

Практична информация:

· Повечето международни авиокомпании летят до Делхи с 1 прекачване. Най-евтините варианти са “Аерофлот” и “Алиталия” с цени около 650-700 евро за двупосочен билет.· Хотелите в Делхи като цяло са по-евтини от европейските и за 25-30 USD може да се намери приличен budget хотел.
· Център е доста абстрактно понятие в Делхи, тъй като индийската столица е съвкупност от 7 различни града, които са били водещи през различни периоди от историята. Въпреки това за предпочитане е да се настаните в Ню Дели (New Delhi), а не в Стария град Шахджаханабад.
· Едно от най-добрите места за шопинг в града е Си Пи (Connaught Place) в Ню Дели. Огромният площад с разположените в кръг около него викториански сгради е един от центровете на модерния Делхи, където има магазини на повечето международни брандове. Цените на дрехите са чувствително по-ниски от тези в Европа, а размерите са по-малки, особено ако на етикета е отбелязано Asian size.
· Голямо предимство е хотелът ви да е в близост до спирка на метрото, което се развива доста бързо (макар че цялостното покриване на град като Делхи е доста сложна задача). Това е най-чистият и удобен начин за придвижване в Делхи и ви спестява “преговорите” за цената с шофьорите на рикши.
· Повечето туристически забележителности имат различни цени за индийци и чужденци. За вторите те са завишени няколко пъти, но въпреки това са по-ниски от входните такси в Европа. Входът за “Тадж Махал” е един от най-скъпите – 500 рупии, при обменен курс от 55 рупии за 1 евро.
· Европейска кухня извън ресторантите на четири и петзвездните хотели е трудно да се намери. За сметка на това заведения от веригите на “Макдоналдс” и KFC има във всички големи градове…
· При пристигането на летището в Делхи, ако нямате посрещане от хотела ви, най-добре е да ползвате предплатените таксита (pre-paid taxi). Казвате адреса, до който искате да отидете, и заплащате предварително на служителя на гишето, който определя цената въз основа на разстоянието. Така не трябва да се пазарите .
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: