Posted by: laletour | March 7, 2008

Градове и природни забележителностти на БРАЗИЛИЯ

И днес Бразилия примамва с чара и екзотиката си. Въпреки че повече от половината население на страната са емигранти от Европа, основната религия е католицизмът, а държавният език е португалски. Бразилия има милиони лица, обединени от една дума: нация. Това е ключът към разбирането на бразилската действителност – културна смесица, сформирана от 160 милиона жители, която прави страната малко европейска, малко африканска, съвсем малко азиатска и донякъде… туземска. Именно заради тази амалгама бразилците се отличават със своята търпимост, отзивчивост и гостоприемство. Тя е част от самобитността, която кара туристите да пресекат океана. Африканското влияние е най-силно в музикалната култура, особено в ритмичната самба. Освен африканските ритми, бразилската музика е попила влиянието на валса и полката, донесени от европейските преселници. В съвременната музика традиционната смес “3 в 1” от африканска, португалска и инидианска музика е променен в самба+американска+ британска попмузика.
Градовете на БРАЗИЛИЯ

РИО де ЖАНЕЙРО– където живота вечно вилнее и тече……….

Това е град намиращ се в Югоизточна Бразилия, който е изключително колоритен и крие за всеки по нещо. Рио де Жанейро е втория по големина град в Бразилия след Сао Пауло. и като такъв е служил за столица на страната от 1764 до 1960 година. Откривателя на залива Гуанабара – португалеца Гашпар де Лемош – , където днес се намира Рио де Жанейро го е нарекъл така, мислейки, че това е речно устие. Рио де Жанейро е основан на 1 март 1565 от португалеца Ещасио де Са и в знак на почит към португалския крал Себастиан І оълното наименование на града е Сао Себастиао до Рио де Жанейро.
Рио де Жанейро е град разположен между планина, и море и както предполага това му разположение е богат на природни ресурси и всякакви красоти. Града разполага със забележителна плажна ивица изобилстваща с поредица от очарователни заливчета, красиви плажове с фин пясък и брегове осеяни с множество китни островчета.
Плажът Копакабана е един от най-известните както в Бразилия, така и в целия свят. Любувайки се на страхотните гледни, които се откриват пред вас, разхождайки се вечер на лунна светлина. къпеща се в море от многобройни звезди, вие ще запомните едно изживяване, което ще ви кара да се усмихвате само при мисълта за него .
По крайбрежния булевард Авенида Атлантика ще можете да се насладите на бразилската кухня, музика и самбата – ще усетите цялата екзотика около Рио де Жанейро. Друг плаж, който заслужава да бъде посетен, е Ипанема. Интересното около него е , че той основа модата на мъжките бански тип прашки, плетените костюми и дамските костюми от две части с връзки.
Корковадо – друга забележителност от една страна заради статуята на Исус Христос – Пазителя, а от друга заради невороятната гледка, ня която ще станете свидетел.
Да отидеш в Рио де Жанейро през февруари – март и да не се насладиш на грандиозното шоу около ежегодишния карнавал си е просто загуба на време. Този карнавал е прочут по целия свят и със сигурност е най-голямото събитие в Рио ( като след него идва финала на Световното първенство по футбол през 1950 между Бразилия и Уругвай, което се игра на митичния стадион „Маракана“ в Рио де Жанейро ). Карнавала се провежда от 1858. Официалнта част от шествие минава по известния булевард Самбодромо.
Всяка школа е облечена в екзотични тематични костюми, състезаваща се за признванието победител на Карнавала По време на седмицата на карнавала в цяло Рио тече денонощна фиеста.
Индустриалния център на страната -САО ПАУЛО
Къде е сърцето на този град с неговите 17 милиона жители……
За икономиката то се мести на всеки няколко години, защото от всеки бум се ражда нов център в Сао Пауло, а всяка икономическа стагнация опустошава други градски части.
В стария център може да се види как един забравен квартал изведнъж отново се събужда за живот.
Преди сто години, по време на възхода на кафето, градът тръгва оттам във всички посоки. Тук са борсата и търговските учреждения, операта и много служби. Но доскоро в картината доминираха хилядите улични търговци, които продаваха стоката си, внесена контрабандно от Парагвай. Вечер бездомници опъват картонените си постели по пешеходните зони.
“Кракуланда” местните наричали цял един квартал, в чиито улички между бордеите и незаконните магазини се продаваше основно “крак” (наркотик, съдържащ кокаин – бел.ред.). Районът естествено се е славел с подобаващо лошо име. Но това е вече история. Уличните търговци се преместили на изток, а заради постоянните полицейски хайки дилърите се разпръснали из целия град.
Високи сгради в стил ар деко, някогашни жилища на аристокрацията и старомодни офиси се продават и ремонтират. Междувременно се завръщат и първите компании и институти.
Икономическото стабилизиране на Бразилия, която се задържа вече десетилетие въпреки постоянното спадове и издигане, подейства добре на мегаполиса. Днес се строи с темпове, непознати от доста време – хотели, офиси, жилищни комплекси, от социални жилища до суперлуксозни апартаменти. Всяко офис помещение в добрите райони вече е отдадено под наем още преди строежът да е завършен.Строителните проекти далеч надминават границите на града, които и без това не са от значение нито за политиците, нито за кадастралната служба. Хората отдавна въобще не ги вземат под внимание.
Всъщност Сао Пауло е само една от общо 39 общини в цялата метрополия. Мегаградът се шири на площ от 8000 квадратни километра, три пъти по-голяма от германската провинция Саарланд.
Индустрията от години се изтегля към периферията – основно браншовете биотехнологии, софтуер, финанси, фармацевтика и телекомуникации. Мултинационалните концерни започнаха да концентрират в Сао Пауло своите изследователски отдели за ововъзникващите пазари последно го стори Ай Би Ем (IBM), а преди това – “Родиа” (Rhodia) или “Бристъл Майерс” (Bristol-Myers).
Бумът на суровини също остави следите си – мегаградът Сао Пауло е столица на едноименния щат, който е най-важният селскостопански център в страната. Търговците на кафе, захар, портокалов сок или телешко месо, както и концерните от хранителната промишленост базираха в последните две години новите си регионални централи в Сао Пауло най-вече заради близостта със своите финансисти – големите международни банки.
Почти не се забелязва, че Сао Пауло всъщност е и един от най-големите германски индустриални градове извън Германия. Около 800 компании с германски капитали са се заселили в мегаполиса. Местоположението има стратегическо значение за германската икономика, посочват от бизнес съюза “Иберо-Америка”. Латинска Америка е единственият световен регион извън Европа, в който германските предприемачи имат ключови позиции в индустрията.
Следите на германските заселници, които са дали отпечатък върху стария град, днес почти не могат да се открият, защото метрополията от десетилетия е като пещ, в която се претопяват националности. Италианци и испанци са търсили тук щастието си, по-късно идват източноевропейски евреи, ливанци, сирийци и японци, днес пристигат главно корейци и китайци.
С това Сао Пауло заприличва на мултикултурния Ню Йорк, единственият град гигант, с който местните с удоволствие се сравняват. Двата града имат същата увличаща динамика, и двата споделят безразличие към по-слабите и еднаква вяра в прогреса. И на двете места хората работят повече, отколкото в останалите части от страните си, и в двете парите са чудовищно важни. Това, което е Ню Йорк за Северна Америка, Сао Пауло е за Южна Америка. Никъде другаде в Бразилия не можеш толкова хубаво да похапнеш, да видиш най-добрите театрални постановки, да си купиш творбите на най-нашумелите художници. Никъде няма толкова много концертни зали. И в още нещо Сао Пауло подражава на Ню Йорк – от две години престъпността спада, но пък от нива, които Голямата ябълка никога не е достигала.

БРАЗИЛИЯ-столицата
Инициативата за изграждането на новата столица на Бразилия продължава президентът Жуселино Кубичек. Идеята е всъщност административният и политически център на страната да бъде близо до географската среда на бразилската територия.
Планът за изграждането на града започват да правят през 1956 г. архитектите Оскар Ниймайер и Лусио Коста. Хрумва им идеята да придадат на селището формата на самолет и наричат проекта си plano piloto. Административният център на града всъщност представлява тялото на аероплана, а крайните квартали са оформени като крила.
На 21 април 1960 г. град Бразилия е обявен официално от президента Кубичек за столица на едноименната държава. Така новопостроеното селище изземва административните и политически функции от Рио де Жанейро. Една година по-късно, на същата дата, е открит Бразилският университет, а на 31 май 1961 г. е осветена и катедралата. През следващите години една след друга са изградени телевизионната кула (1967 г.), централната поща (1977 г.), градският парк (1981 г.) и централната банка (1981 г.). От 1987 г. град Бразилия е включен в листата на ЮНЕСКО със световните паметници на културата.
През 1992 г. е направена първата копка за метрото и на 31 март 2001 г. вече са открити няколко отсечки от него.
Днес столицата Бразилия се населява от 197 675 жители. Разположена е на 1158 м надморска височина, в близост до вододела на реките, които на север се вливат в Амазонка, а на юг в Рио де ла Плата. Сао Пауло се намира на 1015 км от столицата, а Рио де Жанейро ­ на 1130 км.

Забележителносттите на Рио

Копакабана

Този известен плажен квартал на Рио, бил само едно малко рибарско селце, докато нова голяма магистрала не го отворила за света, минавайки покрай него, през 1900 г. Хотел Палас в Копакабана, отваря врати през 1923 г. и оттогава районът започва да се разраства. Постояват се много небостъргачи в неокласически и модерен стил, а също и сгради с апартаменти. Посетителите все още се тълпят, за да бъдат видяни в бляскавия Хотел Палас, дори да е само за по едно питие или ястие в известния ресторант “Чиприани”. Самият плаж има бял пясък и спокойни води, и е окичен с павилиончета. Много е известен с плажните спортове, като футбол и волейбол, както и със слънчевите бани. Плажът Копакабана е особено популярен на Нова Година. Повече от два милиона души от цял свят, облечени в бяло според традицията, празнуват всяка година там.

Захарната буца

Стръмният хълм е разположен в залива Гуанабара; изкачва се с кабинков лифт на две нива. Панорамната гледка, която се открива от върха е несравнима. Хълмът е наречен по този начин заради приликата му с формата на буците захар, използвани от португалските колонизатори.
Корковадо
Статуята на Христос-Изкупителят, който с разтворени обятия сякаш благославя и приветства посетителите от цял свят, е безспорно символът на Рио де Жанейро. До хълма Корковадо, където е статуята на Спасителя, се стига с автобус, преминавайки през различните квартали на Рио, които поразяват с контраста на цветове и начин на живот. После се пътува със зъбчата железница, следва и изкачване пеша 222 стъпала. Корковадо е част от Националния парк Тижука (8 154 акра гора в сърцето на града). От тук панорамната гледка е изумителна – най-подходящото място да наблюдавате спектакъла на Рио де Жанейро. Друга забележителност там, например, е Параклиса Майринк, който е изрисуван със стенописи от Кандидо Портинари, един от най-известните, бразилски, модерни художници.
Маракана
Най-големия стадион в света – 180 000 места, построен през 1950 г. за Световната купа по футбол.
Колониално Рио и Ботаническата градина
Екскурзия в колониалната част на града – интересна смесица от архитектурни стилове и разнородна история. Невероятно спокойствие цари в ботаническата градина, около безбройните езерца и фонтани, под огромните екзотични растения, всяко от които със своята историческа или научна стойност (7 000 вида).

Вижте повече в галерията ни за бразилските градове

Природни забележителностти

Водопадите Игуасу се намират на границата между Аржентина, Бразилия и Парагвай.
Това са най-широките водопади в света и се считат за на-големия и красив водопад на планетата. Открит е през 1541 г. от испанския конквистадор Алвар Нуньес Кабеса де Вака, който му дал името “Санта Мария”.
Река Игуасу – или “Великата вода” на индиански, името е дадено от местните “гуарани”, изминава 1320 метра по пътя към водопада. Тя извира близо от бразилския бряг на Атлантическия океанв нея се вливат 30 притока и образува 270 водопада (водни потоци), които се обединяват и падат с грохот в бездната. Бушуващата и пенеща се река Игуасу бурно се излива от ръба на платото Парана в клисурата по-долу, сред облаци от пръски, които надвисват над водопада. Дълбоките води на реката се катурват надолу по 275 водопада (почти два пъти по-високи от Ниагарския), най-известния от които е Дяволското Гърло, който на границата с Аржентина пада около 70 м. Широчината на водопада е 2,7 км, а максималната му височина е 85 метра при водопада Унион, Грохотът е като гръмотевичен тътен и се чува на разстояние 24 км. Водопадът Унион, най-високият от каскадите Игуасу, се спуска в зрелищната бездна – Дяволско гърло. Други известни водопади са “Двете сестри”, “Чико”, “Бозети”, “Св.Мартин”.
Водопадът е 4 пъти по-широк и 2 пъти по-висок от Ниагара. През лятото се изливат около 58 хиляди тона в секунда – почти 2 пъти повече от Ниагара. Доста по-голям от Ниагарския водопад Игуасу може да се сравнява само с водопада Виктория в Африка. Над водата прелитат папагали и стотици видове пеперуди. Крясъци на маймуни-капуцини се конкурират с птичия хор. Елени кръстосват гората, също тапири, оцелоти, ягуари. Най-срещаните бозайници са дългоопашатите коати-мунди, родственици на енота.
Водопадът е включен в два национални парка – в Бразилия и Аржентина, като и двата са в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.
Амазония
Тропическите гори на Амазония покриват 6 млн. кв. км. По биологическо разнообразие това е най-богатата територия в света. Тук са събрани 20% от всички видове растения на планетата, 10% птици и бозайници. В сърцето на този регион тече река Амазонка, която е на второ място в света по дължина. Тя има 1000 притока и пренася над 20% запас от прясна вода на планетата. В Амазонка има около 2000 различни видове риби, крокодили, гигантски анаконди, розови делфини.
Опознайте по-отблизо Амазонка и чудните водопади Игуасу

По известни курорти и места в Бразилия

Рецифе– е морската врата в североизточната част на Бразилия, на Атлантическия океан, делови и финансов център. Нарича се още “Американската Венеция“, защото оттук започват множество морски търговски пътища.

Агра дос Рейс– Прелестно място, красотата на което е трудно да се опише с думи – необходимо е да се види. Отвисоко изглежда като огромен басейн със спокойни води, в които се отразяват всички отенъци на зеленото. Недалеч от крайбрежието се намират около 200 острова с най-разнообразни форми и конфигурации. Дотам може да се отиде с яхти или моторни лодки. Агра дос Рейс е съвременен международен туристически курорт, който се намира на 155 км от Рио де Жанейро.

Бузиос-

Намира се на 177 км от Рио де Жанейро, това е мястото за почивка на богатия елит: известни актьори, художници, поети и писатели. Атмосферата е много особена – природата подтиква към творчество, влива нови сили. Водата е кристално чиста, морето е спокойно. Това е елитен курорт с луксозни хотели, шикарни вили и уютни бунгала. Полуостровът е развит, изискан курорт с много активен нощен живот и чудесни ресторанти. Западните плажове предлагат, спокойни и бистри води, докато източните, които са по-близо до открито море, са по-диви и привличат сърфисти и всякакви други любители на водните спортове.
В прочутия север на Бразилия се намира щата Баия със своето неизчерпаемо фолклорно богатство. Обичайната гледка тук са пъстрите пазари и дебелите тъмнокожи жени в бели дрехи (с поднос плодове на главата, пленителна усмивка и ведро настроение).
Столица на щата Баия е Салвадор – един от най-големите градове в Бразилия. Тук има много хотели и курорти по световни стандарти, международни авиолинии. Архитектурата на града е смес от колониален и модерен стил. Плажовете на Баия обхващат 1200 км, покрити са с кокосови палми. Голям е изборът от хотели първа класа, разполагащи с широки възможности за удовлетворение на всички потребности на своите гости.
И нещо интересно…….именно бразилски филм триумфира на тазгодишното Бернале/филмовия фестивал/, повече тук:
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: