Posted by: laletour | May 3, 2008

Опознайте МЕКСИКО


Мексико е държава в Северна Америка, която граничи на север със САЩ, на югоизток с Гватемала и Белиз, на запад с Тихия океан и на изток с Мексиканския залив и Карибско море с население над 100 млн. човека. Климатът на страната е умерено топъл до горещ в южните райони и по крайбрежието. Древната култура и своеобразната природа правят страната привлекателна дестинация за туристи от целия свят.

Административно деление:

Мексико е разделено на 31 щата и 1 федерален окръг. Счита се, че Федералният окръг и Мексико Сити представляват една и съща административна единица.Столица Мексико сити

Гуадалахара (на испански: Guadalajara) е столицата на централнозападния щат Халиско в Мексико. Гуадалахара е с население от 1 600 940 жители (2005) и площ от 187,90 км². Градът е разположен на 1 600 м надморска височина и е основан през 1542 г.

Монтерей (на испански: Monterrey) е столица на североизточния мексикански щат Нуево Леон. Монтерей е с население от 1 133 814 жители (2005) и обща площ от 572 км². Монтерей е основан на 20 септември 1596 г.

Пуебла е най-големият град в щата Пуебла в Мексико както и негова столица и четвъртият по-големина в страната, след Мексико, Гуадалахара и Монтерей. Пуебла се намира в долината Пуебла, заобиколен от вулкани и заснежени планини, и отстои на 110 колометра юзоизточно от столицата. Самият град е с население 2 000 000 души, а метрополията – 2 600 000 души.

Тихуана (на испански Tijuana) е главният и най-голям град в мексиканският щат Долна Калифорния. Тихуана е най-западният град на Латинска Америка. Населението на Тихуана е 1 410 700 жители (2005). Тихуана е разположен на Границата между САЩ и Мексико на юг от американския град Сан Диего в щата Калифорния. Около 300 000 души пресичат границата между Сан Диего и Тихуана всеки ден.

Малките градове и старите центрове на по-големите градове носят характерните черти на испанския колониален стил – правоъгълна мрежа от улици около център с богато украсени кметство, катедрала и други правителствени сгради. Еднаквите жилищни квартали се състоят от 1 и 2-етажни сгради испански тип, с вътрешен двор (патио), заобиколен от галерия:

Мексико е една от най-развитите в Латинска Америка страни.

Добив на нефт, природен газ, въглища, манган, олово, желязна руда, цинк, сребро, сяра, живак и др. Развита е черна и цветна металургия, химическа и нефтохимическа промишленост, производство на изкуствени торове, машиностроителна, текстилна, кожено-обувна, хранително-вкусова промишленост.
Растениевъдство: Памук, кафе, захарна тръстика, хенекен, царевица, пшеница, соя, зеленчуци, цитрусови култури, банани.

Животновъдство: Едър и дребен рогат добитък. Риболов, улов на морски продукти.
Главни пристанища: Акапулко, Алтамира, Ла Пас, Мансанильо, Санта Крус, Тампико, Веракрус, Прогресо, Тукспан.

Износ: промишлени стоки, петрол и петролни продукти, сребро, кафе, памук за САЩ, Канада, Испания, Япония, Венесуела, Чили, Бразилия.

Внос: металорежещи машини, стомана, промишлени продукти, селскостопански машини, електрическо оборудване, коли и части за сглобяване, резервни части за моторни превозни средства, самолети и резервни части от САЩ, Германия, Япония, Канада, Република Корея, Италия, Франция.

Националната монета е мексиканското песо (10 песос = 1 щатски долар), като в страната не е изключено да платите и с щатски долари, но при по-неизгоден курс.

Банковият сектор е добре разработен, има множество банкомати, приемат се пътнически чекове буквално навсякъде.

Транспорта в градовете е добре уреден, но за препоръчване е ползването на такси – тарифите са ниски и дори за големи разстояния е рядкост да платите повече от 2-3 долара. Хората в Мексико са доброжелателни, отзивчиви и толерантни. Престъпността е относително ниска, но в определени райони на градовете трябва да се влиза с повишено внимание.

Особености на бита
В Мексико водата от канализацията не е годна за пиене, за което препоръчваме за пиене местната минерална и натурална вода, която не е скъпа.

Нощен живот
Мексико е страна с бурен нощен живот, ултрамодерни дискотеки и барове. Повечето дискотеки са с вход, като понякога той е значителен, но пък покрива всички консумирани напитки по време на престоя Ви. В останалите цените са сравнително ниски, като често пъти най-изгодна е покупката на цяла бутилка алкохол и неограничено количество безалкохолни напитки (мексиканците предпочитат консумацията предимно на разнообразни коктейли).

В страната и особено в Мексико сити и Акапулко има винаги много туристи от цял свят, като преобладават посетителите от САЩ, Канада, Великобритания и Италия. Това създава неповторима атмосфера в заведенията и приятното прекарване е винаги гарантирано. Столица на нощния живот е Акапулко. В огромния град-курорт можете да прекарате интересно в над 2 000 дискотеки, барове, ресторанти и различни увеселителни заведения.

Заведения в Мексико
В Мексико има многобройни и добре уредени вериги и отделни ресторанти. В повечето от тях се поддържа добра обща хигиена и са безопасни за посетителите.

!!!! Внимание трябва да се обръща на заведения за бързо хранене на открито, както и за всяка закупена на открито храна, приготвена на място. Средна цена на хранене в ресторант тип *** /предястие, основно ядене, десерт, напитка/ – 10-15 щатски долара. Надценките в луксозните ресторанти са големи, но затова пък сервиза в тях е безупречен. Най-евтино можете да хапнете в традиционните мексикански ресторанти, предлагащи сандвичи (такос, тортас, тортийяс, енчиладас и други). В тях цените са доста ниски и можете спокойно да хапнете за 2-3 долара.
Препоръчваме посещения само в посочените в секция “Атракции” заведения или в заведения със световни или местни марки (McDonalds, KFC, Pizza Hut, Pizza Domino, Pollo Feliz, Taco Bell, Liverpool, Oxxo и други).
Основните напитки, които консумират мексиканците са ракията (мескал и текила) и местните марки бира (Corona, Modelo, Modelo negro, XL, Tecate, Victoria, India, Sol и други), които се отличават с голямо разнообразие и вкусови качества.
За поздрав можете да използвате всички световни поздрави, както и местните аналози.
Постарайте се да научите поне няколко думи на испански език, което ще Ви помогне много по време на екскурзията. Избягвайте жестомимичните обяснения. Почти навсякъде в големите градове се говори английски и по-рядко френски и италиански език. Отношенията между двата пола в Мексико са поставени на основата на доброто възпитание и е признак на лоша култура невъздържаното поведение в компанията на непознати. Това се отнася в най-голяма степен за малките градчета и села, и в доста малка степен за големите градове, като Акапулко и Мексико сити.

Мексиканската кухня

съхранява една от световните гастрономични традиции. Храната е обилна, пикантна и поднесена с многобройни сосове и добавки. Напитките са изобилни, като основно се предлагат различни видове натурални сокове и пресни сокове от местните плодове – манго, банани, туна (местен плод от кактус), дини, пъпеши, портокали и други
Във всеки окръг ще откриете специфичен вкус, пък било то и на едно и също ястие. Националната кухня се дели на региони и е толкова разнообразна и живописна, че може да се сравни едниствено с природен пейзаж! Три продукта диктуват нейния облик – фасулът, царевицата и чушките, особено лютите чушки чили
Всеки щат на Мексиканската Република използва свои рецепти за типичните ястия и макар храните да са удивително близки, всеки щат носи уникалност, която превръщата дадената рецепта в традиция и е въпрос на национална репутация и гордост тя да се спазва!Основното в менюто на мексиканците са царевица, боб и люти чушки, смесени с месо, риба, зелунчуци и подправки. Но най-популярните навсякъде в страната са т.нар. “тортильяс” – царевични питки, които в повечето случаи заместват хляба.
Мексиканците имат агресивна кухня – и като вкусове, и особено като цветове. Няма как иначе да бъде. Тук се сблъскват толкова много кулинарни философии: тези на ацтеки и испанци, араби и индийци.
Храната е обилна, пикантна и поднесена с многобройни сосове и добавки.

Столицата Мексико – е политически, икономически и културен център на страната. В него живеят 8,6 милиона жители/ официално/.

Градът носи чертите на три епохи: величествените древни пирамиди в околностите на града, испанските католически храмове, характерни със своето сурово величие, и блестящите от стъкло съвременни небостъргачи.Интересното в града е площад Сокало, официално наричан Площад на конституцията. Тук се намира и националният дворец-резиденция на президента на републиката. Към площада Сокало принадлежи и търговският център на града. В съседство с този център се намира едно от най-красивите здания в града – Дворецът на изящните изкуства. Националният антропологически музей в Мексико със сигурност е най-важният музей в цялата страна. В него можете да разгледате истински шедьоври на предиспанската култура, ацтекски каменни скулптури и изкуството на маите. Досега музеят е посетен от 50 милиона души. Университетът със стенописи на най-известните мексикански художници, археологическият център “Куйкуйлко” с кръглите пирамиди, базиликата на Дева Мария от Гуадалупе са само част от забележителностите на столицата.
Ще посетите “Двореца на топката” – първият футболен стадион в света, и Cenoté – подземния свят на маите.
Оахака е една от най-южните и заедно с Чиапас – една от най-бедните провинции в Мексико. През последните години обаче Оахака се превръща в едно от силно посещаваните места.Докато сте в Оахака трябва да посетите Монте Албан – древното поселище на сапотеките. Въпреки че местните екскурзоводи твърдят, че пирамидите в Монте Албан са връстници на Хеопсовите, официалните източници датират цивилизацията на сапотеките от около VI в. преди Христа – т.е. някъде по времето на Буда, Навуходоносор и Кир Велики.Това ги прави втора в хронологичен ред цивилизация в Мексико след олмеките, които обаче нямат градове. Маите още не са колонизирали Юкатан, така че Монте Албан действително е най-древният град в Мексико.Селището е потънало във вечно цъфтящи в бяло дървета, откъдето идва и сегашното му име – албан, албинос. Появилите се доста късно тук ацтеки наричали столицата на самотеките Уакшака, откъдето идва името на съвременния град.
Най-големите и най-известните пирамиди се намират в Египет и Мексико.
Пирамидите представляват монументални каменни постройки на четириъгълна основа, с четири триъгълни страни, които се издигат под наклон и се събират в една точка, на определена височина. Такива са египетските пирамиди, но не и мексиканските.

При мексиканските пирамиди върхът на пирамидите е като отрязан – най-отгоре завършват с площадка, на която има храм или светилище, а на една от страните на пирамидата има стълбище, водещо до това светилище.Страните на пирамидите в Мексико рядко са гладки като тези на египетските.

Някои пирамиди са със стъпаловидни стени, като например пирамидата на Кукулкан в Чичен-Ица (която е най-известната такава) или храмовете в древния Тикал.

Пирамидите на Чичен Ица
Дълбоко в джунглите на Мексико, по протежение на полуостров Юкатан, лежат мистериозните храмове на маите. Докато Европа се е намирала още в зората на своето развитие, този изключителен народ вече е картографирал звездното небе, създавал календари, които се използват и до днес и усъвършенствал математиката и архитектурата.
Екскурзията ще ви покаже пирамидата на Кукулкан, наричана “El Castillo” (замъкът), чието изкачване е предизвикателство за всеки.
Посещението на вътрешността ще Ви впечатли с грандиозните барелефи и стенописи. Храмът на воините и съседният му Храм на Ягуара са най-забележителните постройки. Техните колонади навлизат дълбоко навътре в джунглата и чакат своето преоткриване. Южно от пирамидата на Кукулкан се намира известната обсерватория, чиито прозорци са ориентирани спрямо пролетното и есенното равноденствие.

Пирамидите на Теотихуакан – потопете се в мистерията и величието на един от най-древните градове на пред колумбова Америка!
Често превеждан като “Градът на боговете”, Теотихуакан се простира на площ от 83 кв. км. Построен е около централна ос, наречена “Пътят на смъртта”.

Цитаделата, състояща се от 15 малки пирамиди, е една от първите архитектурни групи, които ще видите с наближаването на този древен комплекс. Ацтеки и олмеки са увековечили присъствието си с издигането на трите, неотстъпващи по внушителност на египетските, пирамиди – тези на Слънцето (най-голямата в цяла Америка), Луната и Кецалкуатъл – кървавия бог на ацтеките, изобразяван като перната змия, в чиято прослава са принасяни човешки жертвоприношения.

Мексико е идеално място и за пенсионерите, тъй като предлага евтино недвижимо имущество, забавления, специални облаги за посетителите, култура, безопасност и стабилност, здравеопазване, климат, инфраструктура и добър начин на живот.

“Да се преместите в Мексико означава, че вие можете да имате всички удобства, с които сте свикнали: кабелна телевизия, високоскоростен Интернет и модерни домакински уреди”, казва Лаура Шеридън в изявление пред едно списание.
Мексико спечели също така и похвала за своето здравеопазване, разнообразен климат и приемливи цени на имотите.Имотите на плажа в Мексико могат да бъдат закупени за по-малко от 100 000 долара. След Мексико по евтин начин на живот се нареждат Еквадор, Италия, Панама, Австралия, Малта, Испания, Южна Африка, Малайзия, Франция и Тайланд

Визови изисквания
Мексико няма посолство в София . Между България и Мексико съществува визов режим, поради което българските граждани, пътуващи за Мексико, трябва да се обръщат към мексиканското посолство в Будапеща, Унгария .

Българските граждани задължително имат нужда от входна виза за Мексико.
Нейната цена е 37 щ. д., като плащането е в унгарски форинти. Обикновената туристическа виза е максимум до 60 дни.
При необходимост тя може да бъде продължена в Мексико срещу съответна такса и доказана платежоспособност на туриста (туристически чекове, кредитна карта).
Важно е да се знае, че мексиканската виза се състои от две части:
визов стикер, който се залепва на паспорта,
статистически формуляр, който представлява неразделна част от визата и се изисква при влизането в страната.
Често гражданите смятат, че е достатъчна само визата в паспорта, и не запазват другата част.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: